poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Ciasto cytrynowe



  • 200 g mąki pszennej
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • 4 jaja
  • 200 g cukru
  • 50 ml soku wyciśniętego z cytryny
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

  1. Cytrynę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Zetrzeć skórkę na drobnych oczkach.
  2. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać sok z cytryny i dalej ucierać.
  3. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej, miksować.
  4. Na koniec wsypać skórkę z cytryny, wymieszać.
  5. Przelać na blaszkę o wymiarach ok 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka.
  7. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Źródło

2 komentarze: