piątek, 1 czerwca 2018

Botwinka

Dla mnie zupa idealna, moja ulubiona! 




  • 2-3 kości wieprzowe lub kawałek mięsa
  • kilka ziemniaków
  • duża garść fasoli szparagowej
  • 2-3 pęczki botwinki
  • 1 marchew
  • garść włoszczyzny w paski (mam zawsze mrożoną)
  • liść laurowy
  • ziele angielskie (3-4 ziarenka)
  • 2 łyżki octu
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soli
  • pieprz
  • 150-200ml śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • mały pęczek kopru
  1. Z botwinki oddzielić buraki, łodygi i liście. Dokładnie umyć. 
  2. Kości zalać zimną wodą. 
  3. Ziemniaki, marchew, buraki i fasolę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka z kośćmi. Zawsze zostawiam największego 1 buraka i dodaję go na koniec, aby zupa miała ładny różowy kolor.
  4. Dodać paski włoszczyzny, liść laurowy i ziele angielskie.
  5. Jak zupa zacznie się gotować, dodać sól i pokrojone na ok. 1cm łodygi botwinki. 
  6. Dodać ocet i cukier.
  7. Gotować aż wszystko będzie miękkie. 
  8. Liście z botwinki pokroić na drobno i dodać pod koniec, gotować jeszcze ok. 10 minut.
  9. Buraka, którego wcześniej zostawiliśmy pokroić na 4 części i wrzucić do zupy.
  10. W połowie szklanki zimnej wody roztrzepać łyżkę mąki i dodać do zupy, doprawić pieprzem. 
  11. Wrzucić pokrojony na drobno koper. 
  12. Wyłączyć palnik i do szklanki odlać kilka łyżek zupy. Wymieszać w niej śmietanę i wlać spowrotem do gotowej zupy.
Przepis własny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz