- 2-3 kości wieprzowe lub kawałek mięsa
- kilka ziemniaków
- duża garść fasoli szparagowej
- 2-3 pęczki botwinki
- 1 marchew
- garść włoszczyzny w paski (mam zawsze mrożoną)
- liść laurowy
- ziele angielskie (3-4 ziarenka)
- 2 łyżki octu
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżka soli
- pieprz
- 150-200ml śmietany 18%
- 1 łyżka mąki
- mały pęczek kopru
- Z botwinki oddzielić buraki, łodygi i liście. Dokładnie umyć.
- Kości zalać zimną wodą.
- Ziemniaki, marchew, buraki i fasolę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do garnka z kośćmi. Zawsze zostawiam największego 1 buraka i dodaję go na koniec, aby zupa miała ładny różowy kolor.
- Dodać paski włoszczyzny, liść laurowy i ziele angielskie.
- Jak zupa zacznie się gotować, dodać sól i pokrojone na ok. 1cm łodygi botwinki.
- Dodać ocet i cukier.
- Gotować aż wszystko będzie miękkie.
- Liście z botwinki pokroić na drobno i dodać pod koniec, gotować jeszcze ok. 10 minut.
- Buraka, którego wcześniej zostawiliśmy pokroić na 4 części i wrzucić do zupy.
- W połowie szklanki zimnej wody roztrzepać łyżkę mąki i dodać do zupy, doprawić pieprzem.
- Wrzucić pokrojony na drobno koper.
- Wyłączyć palnik i do szklanki odlać kilka łyżek zupy. Wymieszać w niej śmietanę i wlać spowrotem do gotowej zupy.
Przepis własny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz