sobota, 2 czerwca 2018

Kremowy sernik z truskawkami i czekoladą

Bardzo lubię ten sernik, jest mokry, kremowy, niezapychający. Dobrze się kroi (nie kruszy się) 



Spód:
  • 300 g herbatników Petit Beurre (u mnie kakaowe)
  • 150 g masła
  • 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
  1. Herbatniki zmielić na miałki proszek. 
  2. Masło roztopić, lekko ostudzić i dodać do zmielonych herbatników. 
  3. Wymieszać, powinno przypominać mokry piasek ugniatający się w dłoniach. 
  4. Wyłożyć równomiernie na blachę o wymiarach 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie ugnieść łyżką. Wstawić na kilkanaście minut do lodówki.

Masa serowa:
  • 8 żółtek z jajek L
  • 300 g cukru
  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 4 łyżki śmietany
  • 4 łyżki oleju
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 3 szklanki  mleka
  • 3 op. budyniu waniliowego (3 x 40 g)

Do dekoracji:
  • ok 400-500 g truskawek
  • 50 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki oleju lub masła
  1. Żółtka, cukier i cukier wanilinowy ubić na gładką i puszystą masę. 
  2. Dodawać po łyżce zmielony ser, potem śmietanę i olej.
  3. Zmniejszyć obroty i wlewać stopniowo mleko (w ostatniej szklance mleka rozpuścić budyń- proszek i tak rozcieńczone dodać do masy). 
  4. Przygotowaną masę wylać delikatnie na spód. 
  5. Piec w temp. 180 stopni (termoobieg) ok. 45 min. do zarumienionego wierzchu. 
  6. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić. 
  7. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić w plastry.
  8. Czekoladę rozpuścić z kąpieli wodnej, dodać masło lub olej i dobrze połączyć ze sobą energicznie mieszając.
  9. Plasterki truskawek ułożyć na wierzchu sernika, następnie polać za pomocą łyżki czekoladą na całość. 
  10. Sernik najlepiej schłodzić w lodówce.
Przepis własny



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz