Spód:
- 300 g herbatników Petit Beurre (u mnie kakaowe)
- 150 g masła
- 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)
- Herbatniki zmielić na miałki proszek.
- Masło roztopić, lekko ostudzić i dodać do zmielonych herbatników.
- Wymieszać, powinno przypominać mokry piasek ugniatający się w dłoniach.
- Wyłożyć równomiernie na blachę o wymiarach 25x35cm wyłożoną papierem do pieczenia i dokładnie ugnieść łyżką. Wstawić na kilkanaście minut do lodówki.
Masa serowa:
- 8 żółtek z jajek L
- 300 g cukru
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 4 łyżki śmietany
- 4 łyżki oleju
- 1 op. cukru wanilinowego
- 3 szklanki mleka
- 3 op. budyniu waniliowego (3 x 40 g)
Do dekoracji:
- ok 400-500 g truskawek
- 50 g czekolady deserowej
- 2 łyżki oleju lub masła
- Żółtka, cukier i cukier wanilinowy ubić na gładką i puszystą masę.
- Dodawać po łyżce zmielony ser, potem śmietanę i olej.
- Zmniejszyć obroty i wlewać stopniowo mleko (w ostatniej szklance mleka rozpuścić budyń- proszek i tak rozcieńczone dodać do masy).
- Przygotowaną masę wylać delikatnie na spód.
- Piec w temp. 180 stopni (termoobieg) ok. 45 min. do zarumienionego wierzchu.
- Po wyjęciu z piekarnika ostudzić.
- Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i pokroić w plastry.
- Czekoladę rozpuścić z kąpieli wodnej, dodać masło lub olej i dobrze połączyć ze sobą energicznie mieszając.
- Plasterki truskawek ułożyć na wierzchu sernika, następnie polać za pomocą łyżki czekoladą na całość.
- Sernik najlepiej schłodzić w lodówce.
Przepis własny
Jaka to ma być śmietana???
OdpowiedzUsuńMoże być 12 lub 18%
UsuńNie wiem dlaczego, ale ja jestem wielkim zwolennikiem właśnie takich deserów. Tym bardziej kiedy są wykonywane z przepisów od https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ to wiem, że z pewnością ich smak będzie zachwycający. Zresztą nie znam osoby która nie lubiłaby choć w małych ilościach pysznych ciast czy deserów.
OdpowiedzUsuńOwocowa góra jest taka smaczna!
OdpowiedzUsuń