Owoce w żelu - frużelina
Frużelina to świetny dodatek do gofrów, ciast, lodów itp. Nie jest trudna w wykonaniu a taka pyszna!
- 250 g owoców, mrożonych lub świeżych
 
- 1 łyżeczka żelatyny w proszku (4 g) lub 1 listek żelatyny
 
- 3 łyżki cukru 
 
- 1 łyżka soku z cytryny
 
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 zimnej łyżce wody
 
- Żelatynę w proszku zalać 2 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia.
 
- W małym rondelku wymieszać owoce z cukrem. 
 
- Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. 
 
- Dodać cytrynę, wodę z mąką, dobrze wymieszać, zagotować, zdjąć z palnika.
 
- Napęczniałą żelatynę dodać do gorących owoców, wymieszać. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Nie doprowadzać do wrzenia! Zdjąć z palnika, pozostawić do wystudzenia.
 
 
 
 
          
      
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz