Placek po węgiersku to pomysł na pyszny i sycący obiad. Przygotowanie go jest dość pracochłonne, ale efekt końcowy zachwyci nie jednego głodomora:)
Gulasz:
1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego (np.karkówka)
3-4 łyżki mąki
1 litr bulionu
2 duże cebule
2 papryki czerwone
20 dag pieczarek
kilka łyżek oleju
ząbek czosnku
liść laurowy
3-4 ziarnka ziela angielskiego
2 łyżki papryki słodkiej w proszku
szczypta papryki ostrej w proszku (wg uznania)
1 łyżka przecieru pomidorowego
pieprz, ew. sól
Placki ziemniaczane (na 3 porcje)
ok. 1,2 kg ziemniaków
1 jajko
2 czubate łyżki mąki
1 cebula
sól, pieprz
łyżka majeranku
olej do smażenia
Dodatkowo:
śmietana gęsta 12%
koperek
surówka np. z kapusty
- Mięso pokroić w kostkę i obtoczyć w mące. Przełożyć na sito i usunąć nadmiar mąki.
- Na patelni dobrze rozgrzać olej i wrzucić mięso.
- W garnku zagotować bulion.
- Do bulionu wrzucić zarumienione mięso, liść laurowy i ziele angielskie.
- Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na tłuszczu pozostałym po mięsie. Usmażoną cebulę wrzucić do gulaszu. Wcisnąć również czosnek. Gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut.
- Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię i podsmażyć, aż wyparuje z nich woda.
- Paprykę pokroić w kostkę lub małe paski.
- Do gulaszu wrzucić paprykę, pieczarki, przecier pomidorowy i paprykę w proszku. Gotować na wolnym ogniu przez następną godzinę często mieszając. Pod koniec gotowania dodać pieprz.
- W tym czasie przygotować masę ziemniaczaną na placki.
- Ziemniaki zetrzeć razem z cebulą. Dodać jajko i mąkę.
- Przyprawić solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Dokładnie wymieszać.
- Gdy już gulasz będzie gotowy, można zacząć smażyć placki.
- Na patelni rozgrzać olej. Z masy ziemniaczanej odlać wodę i nakładać łyżką na patelnię. Wygładzić placek na całą powierzchnię patelni. Nie może być za gruby ani za cienki.
- Gdy spód się zarumieni, przełożyć delikatnie na drugą stronę (najlepiej pomagać sobie szerokimi łopatkami, żeby się nie rozleciał).
- Usmażony placek ziemniaczany nałożyć na duży płaski talerz. Na połówkę placka nałożyć gulasz i przykryć drugą połówką (złożyć jak omleta). Wierzch posmarować śmietaną i posypać koperkiem.
- Podawać z surówką np. colesław lub z kapustą kiszoną.
przepis własny
uwielbiam.... <3
OdpowiedzUsuńpychota! moje smaki!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię, smakuje tak jak i wygląda:))
OdpowiedzUsuńprzepis rewelacja:) pyszności:)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie apetycznie! Chodzą za mną już bardzo długo, tylko czekam na dzień, w którym je zrobie :)
OdpowiedzUsuńpychotka :-)
OdpowiedzUsuńPrzypomniałaś mi ze nie muszę wychodzić z domu by pysznie zjeść:)jest dwunasta a już są gotowe..... niebo w gębie....a zapach w domu...ehhh....jak u mamy:)no i Moja Kochana Zjadła więcej niż ja:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że Wam smakowało :)
OdpowiedzUsuńale mnie kusi
OdpowiedzUsuńJeju ja przeczytałem anal w kuchni. :) A placek cudowny.:)
OdpowiedzUsuńserio?... :/
UsuńJaprdl, hahaha!!! X'D
UsuńUwielbiam ten smak. jest 10 moich ulubionych dań. Ostatnio zrobiłem na prezentacji mebli i sprzętu dla moich klientów i wszyscy sie zajadali. Gratuluję i pozostałym życzę smacznego
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo mi miło.
OdpowiedzUsuńTrzy godziny walki w kuchni, ale warto było;)) Wyszło wspaniale. To ja dziękuję ;)
OdpowiedzUsuńWitam :) Mam takie pytanko do Pani odnośnie tego bulionu, otóż: To może być taki jak się robi normalnie na zupę? Najpierw wywar z np. porcji rosołowej + warzywa, odcedzić i do czystej zupy dodać te podpieczone mięso żeby się w tym dogotowało na miękko? :)
OdpowiedzUsuńTaki wywar jak najbardziej pasuje. Można też pójść na łatwiznę i zrobić bulion z kostki rosołowej, ja tak robię:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZrobiłam to danie ale z kurczakiem. Wyszło rewelacyjnie, cała rodzina się zajadała ze smakiem. To danie na pewno na stałe zagości w naszym menu :-)
OdpowiedzUsuńSuper, cieszy mnie to:)
OdpowiedzUsuńAnula placek z twojego przepisu wyszedł super, a robiłem go pierwszy raz ;)
OdpowiedzUsuńNiebo "w gębie" - tak to można w skrócie określić.
Pozdrawiam
Brawo! Nareszcie żadnej vegety i gotowych "sosów" z paczki.
OdpowiedzUsuńHej udalo mi sie , mlaskali jak prosiaki , pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZnakomity przepis, smaczny i tani, Dziekuje.
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Smak identyczny jak w mojej ulubionej karczmie w Zakopanem. Ja jeszcze robię sos czosnkowy. Polecam!!!
OdpowiedzUsuńMam pytanie ile porcji wychodzi z tego przepisu ??
OdpowiedzUsuńStarczy na 3-4 porcje
OdpowiedzUsuńPycha, naprawde- bardzo nam smakowal placek wg Twego przepisu..polecam!pozdr. Betty
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Mój kochany powiedział: lepsze niż w Chłopskim jadle!
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis:)
OdpowiedzUsuńPani "kucharko", proponuję Ci więcej już nie wchodzić do kuchni, za tą kostkę rosołową.
OdpowiedzUsuńBez przesady..........?!
UsuńDokładnie - poza tym jeżeli taka wersja nie pasuje, zawsze mozna zrobić wywar. i już;>
UsuńJa proponuję nie rozstawać się ze słownikiem ortograficznym za TĄ kostkę rosołową.
UsuńPolecam:) Naprawdę pyszne! :)
OdpowiedzUsuńJuż zawsze będę robiła gulasz według tego przepisu , jest przepyszny ...
OdpowiedzUsuńPrzepis naprawdę super. Gulasz wyszedł idealnie :) Mniam Mniam
OdpowiedzUsuńniebo w gebie! najlepszy przepis jaki znalazlam i probowalam. Dzieki :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Dziekujemy:-)
OdpowiedzUsuńWSPANIALY PRZEPIS:) dziekuje
OdpowiedzUsuńPlacek rewelacja, niedługo znowu zagości na moim stole, facet zachwycony zjadł podwójną porcje ;-)
OdpowiedzUsuńPyszny, naprawdę najlepszy placek jaki jadłam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam
Witam!
OdpowiedzUsuńNa sam widok aż ślinka leci a że jestem w ciąży tym bardziej.
Skorzystam w piątek a mąż będzie zachwycony:)
Zrobilam dzis na obiad, rewelacja. Poniewaz robilam rowniez rosol, mialam gotowy bulion, dzieki Anula, naprawde pychotka
OdpowiedzUsuńpyyyyyyyyyyyyszności... Szczerze polecam :)
OdpowiedzUsuńAnula - dziękuję Ci bardzo za ten przepis ! Mieliśmy gości i chciałam zrobic coś innego ... Wypróbowałam Twój przepis, placek po węgiersku wyszedł super, każdemu smakował a goście chcieli "ściągawkę" jak go robic ... Po tak miłym pierwszym doświadczeniu z Twoimi przepisami pewnie poczytam i wypróbuję inne ... Dziękuje i pozdrawiam-Basia
OdpowiedzUsuńPlacek wg tego przepisu jest cudowny :) Zrobiłam go raz na próbę w grudniu. Od tego czasu mąż prosi mnie co weekend o ten przysmakak je to, aż uszy mu się trzęsą. Dotychczas kilkakrotnie jedliśmy to danie w różnych restauracjach - z przekonaniem mogę stwierdzić, że placek wykonany wg Twojego przepisu jest decydowanie smaczniejszy :)
OdpowiedzUsuńheloo Filipcio Catering podkradl ci zdjęcie .. https://www.facebook.com/Filipciocatering/photos/a.563900796989418.1073741826.563470350365796/669285293117634/?type=1&theater
OdpowiedzUsuńDzięki za info, już zainterweniowałam :)
UsuńPyszne! Moje ulubione placki. A przepis świetny!
OdpowiedzUsuńniebo w gębie! robiłam dzisiaj i jestem zachwycona :) pyszne, palce lizać! czasochłonne, ale warto! polecam!
OdpowiedzUsuńWspaniale wyszło, dziękuję za przepis, będę korzystać częściej! :)
OdpowiedzUsuńWczoraj wypróbowałem przepis, jest idealny dla takiego laika jak ja - postępując precyzyjnie według wskazówek uzyskałem wspaniały efekt końcowy. Moja żona - Babeczka ( babeczkapiecze.blogspot.com ) , dla której przygotowałem danie była zachwycona, a jest na prawdę wybredna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam,
Marcel
pyszne!!! wreszcie mi się udało zrobić to danie - tak uwielbiane przez facetów! :) wciąż o nie byłam nudzona i wreszcie mam idealny przepis :)
OdpowiedzUsuńPycha!!! Polecam ten przepis.
OdpowiedzUsuńPrzepis super.ze względu na karmienie piersią zmodyfikowałam troszkę.bez czosnku.pieczarek.przecieru pomidorowego i kostki rosołowej.na indyku i z cukinią pokrojoną w kosteczkę.palce lizać.placuszek ziemniaczany do tego też musiał być.taki mały grzeszek laktacyjny :) dziękuję za pyszny przepis.kostkè rosołową zdecydowanie można zastąpić przyprawami.
OdpowiedzUsuńPolecam z całego serca bardzo dobry przepis. LUKI
OdpowiedzUsuńNatka też poleca! Narzeczona Lukiego :D
UsuńPolecam ! Super przepis :)
OdpowiedzUsuńCudowny!!! Robiłam już kilka razy, za każdym razem wszyscy chwalą! Dziękuję za super przepis:-)
OdpowiedzUsuńW ogóle twoje przepisy są fajne!;-)
Bardzo fajny przepis. Na pewno jeszcze z niego skorzystam. Do gulaszu polecam dodać trochę sosu sojowego, w mojej ocenie fajnie podnosi smak. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, normalnie palce lizać
OdpowiedzUsuńJeśli lubicie dobre gotowanie to na pewno wejdziecie na stronę internetową https://conaobiad.com.pl . Na tej stronie są naprawdę bardzo dobre przepisy dla każdej gospodyni.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńCudowny!!! Robiłam już kilka razy, za każdym razem wszyscy chwalą! Dziękuję za super przepis:-)
OdpowiedzUsuńhttps://forum.ogili.com/