Kolejny przekładaniec. W skrócie sezamowiec to połączenie ciasta kruchego, sezamu, kokosu, kwaśnego dżemu i chałwy, idealne zgranie różnych smaków.
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru pudru
250 g masła/margaryny
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
- Wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części.
Masa sezamowa:
1 szklanka sezamu (z czubem)
1/4 szklanki cukru
40 g masła/margaryny
2 łyżki miodu
- Wszystkie składniki przesmażyć.
Masa kokosowa:
2/3 szklanki cukru
200 g wiórków kokosowych
5 białek
- Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, ubijając. Na końcu dodać wiórki, wymieszać.
Masa z chałwy:
1/2 szklanki cukru pudru
250 g chałwy (bez bakalii), pokruszonej
200 g miękkiego masła
- Wszystkie składniki dokładnie utrzeć mikserem, do uzyskania gładkiej masy.
Ponadto:
1 słoik kwaśnego dżemu (250 g), np. z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe
- Jedną część kruchego ciasta rozwałkować, przełożyć do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25x35 cm. Ciasto posmarować ciepłą masą sezamową. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Jeśli sezam będzie się rumienił zbyt mocno, przykryć folią aluminiową. Ostudzić, wyjąć z blaszki.
- Rozwałkować drugą część ciasta, przełożyć do tej samej blaszki, posmarować dżemem. Na dżemie równomiernie rozłożyć masę kokosową. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Ostudzić, wyjąć z blaszki.
- Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować masą chałwową, na górę położyć ciasto z dżemem i kokosem.
- Przechowywać w lodówce, kroić najlepiej na drugi dzień. Przed podaniem proponuję godzinę wcześniej wyjąć z lodówki.
wspaniały jest ; )
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda ale musi być smaczny:)
OdpowiedzUsuńUuuu.. jakie wspaniałe połączenie :}
OdpowiedzUsuńciacho wygląda obłędnie ;d
OdpowiedzUsuńwłaśnie piekę,zobaczymy jak wyjdzie
OdpowiedzUsuńidealne...
OdpowiedzUsuńWygląda genialnie, dzięki za świąteczną inspirację!
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie .Polecam wszystkim.
OdpowiedzUsuńpychotka!!!
OdpowiedzUsuńTeż taki piekę.Jest naprawdę bardzo dobry,ale na drugi dzień. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto. Znam je i piekę od lat. W kolejny weekend jest już w planie:)
OdpowiedzUsuńZawsze robię to ciasto z tego przepisu i za każdym razem jest przepyszne! Bardzo dziękuję za przepis!:)
OdpowiedzUsuńCiasto Super 😃
OdpowiedzUsuńJedno z najgorszych ciast jakie jadłam. Ciasto przesłodzone!!! Szkoda czasu i produktów (ktore do tanich nie należą) i ta ochydma masa maslana do której nie wiem po co jeszcze cukier. Nie polecam
OdpowiedzUsuńRobiłam go ostatnio. Super przepis, ja tylko dałam 160g masła i 90g smalcu do ciasta. Uwielbiam sezamki więc ten przepis trafi do mojego zeszytu. Pozdrawiam��
OdpowiedzUsuńZrobione, niby ok ale specjalnie nie zachwyciło. Polecam nie dodawać cukru pudru do masy - ciut za dużo tej słodyczy ;)
OdpowiedzUsuńCzy ciasto wyjdzie jeśli pozmniejszam ilości cukru?
OdpowiedzUsuńWyjdzie ;). Ciasto zdecydowanie za słodkie, polecam pozmniejszać ilości cukru - do kremu cukier moim zdaniem jest totalnie nie potrzebny.
Usuń