Jest to najlepszy sernik jaki do tej pory jadłam. Połączenie sernika z murzynkiem jest wręcz idealne! Przepis dostałam od kolegi Dawida, któremu bardzo bardzo dziękuję. No i kolejny raz przekonuję się, że przepisy ze starych zeszytów mam i babć są najlepsze!!
Ciasto kakaowe:
- 250g margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 6 łyżek wody
- 3 łyżki kakao
Wszystko gotować 3 minuty i ostudzić. Następnie dodać:
- 5 żółtek
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ubitą pianę z 5 białek
Żółtka, mąkę i proszek do pieczenia zmiksować z masą kakaową. Na koniec dodać pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać. Przelać do blachy o wymiarach 25x40cm (do mniejszej się nie zmieści) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni (grzałka góra-dół). W tym czasie przygotować masę serową.
Masa serowa:
- 8 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 250g margaryny lub masła (polecam masło)
- 1 kg sera półtłustego z wiaderka (bez cukru)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Żółtka, cukier i miękką margarynę utrzeć do uzyskania puszystej masy. Następnie dodawać po łyżce ser, mąkę ziemniaczaną a na końcu ubitą pianę z białek. Masę wylać na podpieczone ciasto kakaowe. Piec aż wierzch zbrązowieje ok 50 minut w temperaturze 180-190 stopni.
uwielbiam i sernik i murzynek więc to ciasto jest dla mnie idealne :)
OdpowiedzUsuńJest idealny, dziś piekę kolejny raz. Puszysty i kremowy.
UsuńMmm, wygląda naprawdę wspaniale :)
OdpowiedzUsuńWitam! Co to znaczy, ze ciasto ma być podpieczone przed nałożeniem masy serowej? Sernik wygląda rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńPopieram poprzednika. Czy ciemne ciasto nie opadnie i nie zrobi się zakalec?
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie, bardzo chciałabym je zrobić :)
Ciasto jest pyszne ale górną część murzynka wygląda jakby był zakalec. Jakieś sugestie?
Usuńno własnie tez mam obawy co do tego ciasta, ale za godzine biore sie za jego pieczenie:) Fakt, ciasto na murzynka jest dosyc ciezke i zbite wiec od razu jak sie nałozy ser to sie nie dopiecze. Juz testowałam kilka razy. Wydaje mi sie, ze w tym przypadku jest konieczne wczesniejsze pieczenie przez te 15 minut ciasta.
OdpowiedzUsuńTak jest napisane. =Wcześniej podpiec 15 mim=
UsuńTen serniczek jest boski....właśnie robię go kolejny raz.Od siebie dodałam tylko kilka kropel olejku migdałowego do ciasta.
OdpowiedzUsuńSernik IDEALNY polecam.Też miałam obawy ale jest smaczny upieczony
OdpowiedzUsuńsernik jak dla mnie idealny,prosty,szybki i przepyszny
OdpowiedzUsuńSernik z tego przepisu wyszedł mi po prostu wyśmienity :). (Użyłam twarogu z Włoszczowa) jest przepuszysty ;)
OdpowiedzUsuńSERNIK PRZEPYSZNY POLECAM :)
OdpowiedzUsuńJest idealny polecam! :) ^^
OdpowiedzUsuńwitam, mam pytanie czy masę serową wylewam od razu na gorący podpieczony murzynek?
OdpowiedzUsuńWitam, tak od razu można wylać ale trzeba to robić ostrożnie, ja to robię przez łyżkę, żeby nie uszkodzić ciasta.
Usuńzaintrygowałas mnie...a teraz nie mogę się do ciasta oderwać...:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńU mnie taki sernik znika w mig.
UsuńPieknie wygląda na pewno się skuszę, lubie nowe przepisy .
UsuńSernik jest moim ulubionym.
Sernik pyszny , udał się;) Polecam!
OdpowiedzUsuńWłaśnie dziś upiekłam sernik z Pani przepisu rewelacyjny spod murzynka równy a na nim masa serowa puszysta nieziemsko,bałam się czy spod nie siadzie albo czy się nie spali nic z tych rzeczy rewelacja,tylko dla mnie lekko za słodki następnym razem zrobię z mniejszą ilością cukru polecam
OdpowiedzUsuńWitam :-)
OdpowiedzUsuńWczoraj upiekłam ciasto z Pani przepisu, wygląda świetnie, sernik puszysty tylko murzynek suchy. Co zrobić żeby był wilgotny? Czy taki suchy ma być?
Pozdrawiam,
Monika
Właśnie siedzi w piekarniku. Zobaczymy;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam te ciasto wszystko tak jak w przepisie...rewelacja, dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobilam kolejny raz te przepyszne ciasto�� zawsze wychodzi i pierwsze znika ze stolu ��
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis :) Sernik wyszedł wyśmienity :)
OdpowiedzUsuńA ja jestem w trakcie pieczenia go i zobaczymy co z tego wyjdzie.
OdpowiedzUsuńJestem beztalenciem jesli mowa o poeczeniu... Natomiast ten sernik wyszedl wysmienity :) mialam tylko maly problem z popekana warstwa sernika na gorze... Czy ktos wie jak to zniwelowac?
OdpowiedzUsuńMój też pęka miejscami. proszę spróbować upiec w kąpieli wodnej. Na dnie piekarnika wlać wodę i ona podczas pieczenia będzie parować i nie powinien sernik pękać.
UsuńBardzo prosxe mi powiedziec czy ten murzynek wkladamy odrazu do nagrzanego piekarnika do 180 stopni?
UsuńDo nagrzanego
UsuńPo dodaniu masy serowej, nadal mamy piec góra i dół?
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest wspaniałe, zrobiłam i wyszło idealnie :-)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest wspaniałe, zrobiłam i wyszło idealnie :-)
OdpowiedzUsuńHello!
OdpowiedzUsuńIs there an Englisch Version of this wonderful cheesecake? I tried to translate the recipe with Bing, but had no real good result.
Greetings from Austria, Sabine
Hallo Sabine
UsuńKakaoteig:
250g Margarine
1,5 Glas Zucker (1 Glas ca.200ml)
6El Wasser
3El Kakao
Alles 3 min. kochen, abkühlen und dazu geben
5 Eigelbe
1,5 Glas Mehl (1 Glas ca.200ml)
2Tl Backpulver
5 Eiweiße geschlagen
Eigelbe, Mehl und Backpulver mit Kakaomasse mixen, dann die geschlagene Eiweiße dazugeben und vorsichtig unterheben. Blech 25x40cm mit Backpapier belegen und Teig drauf gießen. 15min backen in 180°C. Während dieser Zeit die Quarkmasse zubereiten.
Quarkmasse
8 Eier
1,5 Glas Zucker (1 Glas ca.200ml)
250g Margarine
1kg Quark halbfettstufe ohne Zucker (es gibt im Eimerchien in polnischen Geschäften, wenn nicht dann probier bitte mit Schichtkäse aber die Molke ausdrücken)
2El Kartoffelmehl
Eigelbe, Zucker und Margarine rühren bis es schaumige Masse entsteht, dann löffelweise Quark und Kartoffelmehl, zum Schluss geschlagene Eiweiße. Die Quarkmasse auf den dunklen Teig gießen und backen bis oben braun wird ca.50 min. auf 180-190°C
Ich persönlich mache alles mit Butter, Margarine mag ich nicht
Liebe Grüße aus Deutschland
Lidia (Cooking is fun)
Ja jeszcze dodaję wiśnie - wydrelowane rzucam gdzieniegdzie na warstwę murzynka jeszcze przed pieczeniem:)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny.
OdpowiedzUsuńCiasto super, rodzinka zadowolona, jeszcze nigdy nie zrobiłam tak dobrego sernika.
OdpowiedzUsuńPotrzebuję pomocy Anula, robię go drugi raz i za każdym razem nie wyrabiam się z masą serową, piekę murzynka 15 minut, wyłączam piekarnik i otwieram drzwiczki delikatnie, wtedy jest przestudzony i delikatnie opada ale nie mogę go zostawić w piekarniku zamkniętym bo rośnie dalej. Jak nakładam masę serową to po prostu nagrzewam piekarnik drugi raz. Myślałam o tym żeby zrobić masę serową ale bez piany i wstawić do lodówki a później w czasie pieczenia murzynka dodać pianę i wylać na ciasto, ale nie wiem jak masa serowa zareaguje na lodówkę. Murzynka mam po prostu po 15 minutach wyjąć i wylać ser? boje się, że opadnie zanim ser wyleję. Jeszcze jedno pytanie masa serowa ma być taka rzadka czy mogę dodać więcej mąki ziemniaczanej. Bardzo prosze o pomoc. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPo 15 minutach pieczenia wyjmij blachę z piekarnika. Nic się z ciastem nie stanie a piekarnik nie straci temperatury i masę serową spokojnie dokończysz.
UsuńSernik bardzo dobry. Miałam ochotę na murzynka a to połączenie z serem zaciekawiło mnie i upiekłam. Wyszło pycha. Niestety, mój mąż nie lubi kakaowego ciasta więc w kolejnym postanowiłam zamienić
OdpowiedzUsuńkakao na mąkę i też wyszło super. Polecam.
Witam czym jest posypany na wierzchu?
OdpowiedzUsuńCukrem pudrem
UsuńA ja piekłam już kilka razy i zawsze murzynek jest tak rzadki że miesza się z masą serową.Podpiekam 15 minut i jest rzadki.
UsuńWłaśnie wstawilam do pieca to ciasto.Zobaczymy jakie wyjdzie.Ale jeśli tak pyszne jak ciasto na murzynka to wpisuje przepis do mojego tajnego zeszytu z ciastami ��
OdpowiedzUsuńPowiem tyle.Ciasto jest PRZEPYSZNE!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńDokładnie robiłam je dwa tygodnie temu jest po prostu idealnie pyszne
OdpowiedzUsuńJaki wymiar blachy?
OdpowiedzUsuńpisze,że 25/40
UsuńWitam zrobiłam sernik z pani przepisu i zaszybko wlałam masę serową i środkiem wypłynoł mi murzynek czy będzie coś z tego ciasta
OdpowiedzUsuńSernik robie juz 5raz w przeciągu 3mies .. pycha
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię ciacho, mam nadzieję że wyjdzie
OdpowiedzUsuń😊
Sernik rewelacja🙂
OdpowiedzUsuńNaprawde przepyszne ciasto.
OdpowiedzUsuńPiekłam go juz wiele razy
Niebo w gębie
Dziekuje za podzielenie sie przepisem
Serniczek smakuje wysmienicie malym i duzym😁😁
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto, zawsze wychodzi i wszystkim smakuje 😋
OdpowiedzUsuńPyszny dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis. Ciasto jest przepyszne! murzynek wyrasta wysoki, nie ma zakalca. sernik w punkt. Jedyne co pozwoliłam sobie zmienić, to ilość cukru. Zamiast 1,5 szklanki dodałam po szklance. pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńMożna użyć sera w kostkach a nie z wiaderka
OdpowiedzUsuńA czy można dać masło zamiast margaryny ? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTak, oczywiście można dać masło.
UsuńJaką mąkę do ciasta użyć typ mąki przenną czy tortową
OdpowiedzUsuńDo ciast używam zawsze mąki tortowej, to chyba typ 450.
UsuńSernik rewelacyjny ��
OdpowiedzUsuńA mi wyszedł wilgotny spod i środek się nie dopiekl :(
OdpowiedzUsuńPiekłam z połowy porcji w tortownicy środek surowy
OdpowiedzUsuńByć może użyła Pani za małej tortownicy lub za krótko piekła. Jaki wymiar tortownicy i czas pieczenia?
Usuń:)
OdpowiedzUsuńA ja się pochwalę, że upiekłam ostatnio tort leśny i wyszedł przepyszny! Troszkę naszukałam się przepisów i troszkę potestowałam. Na szczęście wyszedł pyszny, a przygotowałam go na urodziny synka. Fo tego ładnie go przyozdobiłam i na pewno jeszcze nie raz upiekę. Już miałam 2 zamówienia na ten tort od przyjaciółek.
OdpowiedzUsuńDo masy serowej zamiast margaryny dałam kostkę masła. Ogólnie przepis ciekawy ciasto się pieczę jednak wylewając masę serową na podpieczonego murzynka, masa wpadła do środka mimo ostroznego lania przez lyzke... Czym to mogło być spowodowane?
OdpowiedzUsuńNie zdarzyło mi się tak, trudno powiedzieć. Może za szybko została wlana masa i pod wpływem ciężaru murzynek się zapadł.
UsuńA mi nie upiekła sie masa serowa 50 minut już w piekarniku a masa lejąca - co zrobiłam nie tak ?
OdpowiedzUsuńCzy dodała Pani wszystkiego składniki u temperatura grzania była odpowiednio wysoka a wierzch sernika brązowy po 50 minutach? Przy 190 stopniach sernik powinien się ściąć. Może zapomniała Pani dodać mąki ziemniaczanej.
UsuńPo upieczeniu wyjac odrazu z piekarnika czy ma jeszcze byc w uchylonym ? :)
OdpowiedzUsuńMożna wyjąć, on i tak troszkę opadnie.
UsuńJest przepyszny😁
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto
OdpowiedzUsuńNo niestety 1 blaszka to u mnie za mało więc mamy niedosyt
Następnym razem ciasta będzie więcej 🤗
Witam, proszę o wymiar blachy 😊
OdpowiedzUsuńWymiary są podane w przepisie. 25x40 cm.
UsuńJaką dużą blaszkę potrzebuję
OdpowiedzUsuńJuż wiem niedoczytałam
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wyszło �� chyba trochę za krótko pieklam murzynka bo ser w środku blachy poszedł mi trochę na dno. Ale i tak się przepieklo. Użyłam twarogu Wloszczowa. ��
OdpowiedzUsuńCiasto jest pyszne ale górna część murzynka wygląda jak zakalec. Jakieś sugestie?
OdpowiedzUsuńPyszny jest. Polecam
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńA czy można zamiast sera we wiaderku użyć sera swojskiego?
Tak tylko proszę przemielić, żeby był gładki
UsuńDzisiaj zrobiłam, jest znakomity, polecam 😊
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne😋. Murzynek wilgotny,ser aksamitny. Rodzinka zajadała się.
OdpowiedzUsuńUpiekłam ten placek wyszedł pycha.
OdpowiedzUsuńWłaśnie dzisajaj robiłem ten sernik i mi trochę popękał i spalił bo zapomniałem go wyłączyć piek się 1h20min ����
OdpowiedzUsuńNo niestety dla murzynka 15min to za mało przynajmniej u mnie ciasto było płynne jeszcze podpieklam do suchego patyczka ale sam serniczek jest pyszny bo jadłam u koleżanki od niej przepis więc piekę
OdpowiedzUsuńNiestety piekarniki są różne.
UsuńSUPER :) POLECAM
OdpowiedzUsuńCzy mozna użyć erytrolu i lie?
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Mój właśnie jest w piekarniku 😊
OdpowiedzUsuń