poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Orzechowiec

Orzechowiec jest bardzo znanym i lubianym ciastem. Ten wychodzi naprawdę pyszny, łatwy w krojeniu. Polecam szczególnie na przyjęcia.




Ciasto miodowe
550 g mąki tortowej
2 całe jajka
150 g cukru pudru
200 g miodu 
180 g margaryny lub masła
2 łyżeczki sody



  • Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. 
  • Podzielić na 3 części i każdą część rozłożyć na blasze o wymiarach ok. 25x35cm. 
  • Na 1 części rozłożyć usmażoną masę orzechową (wykonanie poniżej), którą należy upiec w temperaturze 180 stopni przez ok 15-20 min. 
  • 2 placki pozostałe packi również upiec, ale już osobno bez masy.


Masa orzechowa:
30 dag orzechów włoskich drobno posiekanych
10 dag cukru
125 g margaryny (pół kostki)
2 łyżki miodu

  • Cukier, margarynę i miód rozpuścić w rondelku. 
  • Dodać posiekane orzechy i smażyć wszystko aż masa zgęstnieje. 
  • Gorącą masę wyłożyć na 1 blat ciasta. Upiec.


Krem budyniowy:
10 łyżek cukru
1 litr mleka
2 czubate łyżki mąki pszennej
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
20 dag miękkiego masła
cukier waniliowy


  • Oba rodzaje mąki wymieszać ze szklanką mleka. 
  • Resztę mleka zagotować z cukrami.
  • Do gotującego się mleka wlać rozrobioną w mleku mąkę, dobrze mieszać aż powstanie budyń.
  • Wystudzić. 
  • Utrzeć masło, dodawać po łyżce zimny budyń, aż powstanie gładka i jednolita masa.
  • Masą przełożyć placki miodowe, nakładając na wierzch placek z orzechami. 
  • Schłodzić w lodówce. Najlepsze po 2 dniach przeleżenia.


40 komentarzy:

  1. jak ja uwielbiam to ciasto! moja ciocia takie robi dla mnie i dla mojej mamy zawsze :) i jest w tym mistrzynia!

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłam kiedys podobne....pysznosci

    OdpowiedzUsuń
  3. Czasem ciężko żyć z alergią, zwłaszcza jak patrzę na takie apetyczne ciasto. Czy orzechy włoskie da się zastąpić np. nerkowcem? Chyba wyjdzie zupełnie inne ciasto, ale myślę że do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę, że nie zaszkodzi spróbować z nerkowcem. Na pewno ciasto będzie również pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. tez takiego robię - jest pyszny

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Znam i uwielbiam...piekłabym najchętniej na okrągło ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam to ciasto i przepis z przyjemnością wypróbuję! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Całe wieki nie jadłam, a uwielbiam! Wpraszam się do Ciebie:)
    Ależ tu pysznie u Ciebie:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam Twój blog, dlatego nominowałam do go Versatile Blogger Award: http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award.html

    OdpowiedzUsuń
  10. To ciasto jest przepyszne! Nigdy nie potrafię powstrzymać się od następnego kawałka, bo po prostu się nie da: )
    Nieśmiało zapraszam ma mój blog iadorecinnamon.blogspot.com
    Nie ma tam na razie zbyt dużo, bo dopiero zaczynam, ale goście są zawsze mile widziani< szczególnie z takimi pysznymi przepisami na ciasto z orzechami; D>

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciato przepyszne, wypróbowałam przepis i wyszedł dokładnie taki jak ze zdjęcia, w pierwszej chwili gdy dzieliłam ciasto bałam się, że będzie go za mało, ale udało się, jedynie do kremu dodałam 6 łyżek cukru bo nie lubię zbyt słodkich ciast,orzechowiec rozszedł się w mgnieniu oka, polecam;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam orzechowca! Polecam małą modyfikację, która jednak znacznie wpływa na jakość ciasta, a i w robieniu jest prostsze. Otóż masę budyniową przygotowuję w wersji na gorąco:
    z wyżej wymienionych składników gotuję budyń,dodając od razu do mleka 3/4 kostki masła (można dać i całe). Gorącą masą przekładam placki i blachę przykrywam folią aluminiową - zostawiam tak do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na noc). Placki pod wpływem gorącej masy budyniowej przesiąkną zapachem orzechów aż do samego dna, no i są miękkie ( łyżeczka wchodzi w nie jak w masło!). Jest to ciasto, które im dłużej stoi, tym jest lepsze :-). Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ten sposób też dobry i na pewno szybszy;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Robiłam orzechowca z tego przepisu już pięć razy i za każdym razem się udało. Najlepiej smakuje po kilku dniach (4-5) trzymania w lodówce, wtedy ciasto się rozpływa w ustach.
    Aby masa budyniowa się nie zważyła trzeba uważać na budyń. Ja robię zawsze z torebki i dodaję mniej mleka, tak o 1/3 mniej, wtedy budyń jest bardzo gęsty (po wystygnięciu można go nożem kroić na kawałki) i masa się nie waży
    dzięki za super przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto pyszne ale wyszły mi bardzo twarde orzechy

    OdpowiedzUsuń
  16. Super ciacho!
    Zapraszam do mnie: http://snowarskakarolina.blog.onet.pl/

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam, mam pytanie. Czy blaty tego ciasta nadaja sie zamiast biszkoptu pod mase cukrowa ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, nigdy nie kładłam masy na to ciasto ale myślę, że jeśli dobrze obsmaruje Pani ciasto masą maślaną lub budyniową z przepisu to ciasto zmięknie na pewno.

      Usuń
    2. Masą maślaną pod masę cukrową oczywiście :)

      Usuń
  18. Ciasto z przepisu wyszlo super. Gorzej z kremem na którym jak zwykle poleglam. Krem wyszedł za rzadki.. Czy rzeczywiście należy budyń zrobiony z litra mleka zmiksować z 200g masła? Czy może należy użyć 0.5l mleka.... ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proporcje mleka i masła są prawidłowe. Prawdopodobnie dałaś za mało czubate łyżki mąki jednej i drugiej 😉

      Usuń
  19. Good way of explaining, and good paragraph to get facts concerning my presentation focus, which i am going to convey in institution of higher education.

    OdpowiedzUsuń
  20. Greetings I am so thrilled I found your website, I really found you by accident, while I was researching on Yahoo for something else, Anyhow I am here now and would just like to say thanks for a marvelous post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to go through it all at the moment but I have book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more,

    OdpowiedzUsuń
  21. Separate good content with bad ones just by scanning the actual article. Everyone after that first submission is automatically disqualified. Before you start your blog, focus on a fundamental principle called "planning".

    OdpowiedzUsuń
  22. magnificent post, very informative. I wonder why the other experts of this sector don't realize this. You should proceed your writing. I am confident, you have a huge readers' base already!

    OdpowiedzUsuń
  23. Just be positive that the those that you interview pertain to your market of one's blog. It is simply that if something can be searched, very useful searched. You can use trivia questions if you want.

    OdpowiedzUsuń
  24. https://www.shine900.com/ 카지노사이트
    https://www.shine900.com/sands/ 샌즈카지노
    https://www.shine900.com/theking/ 더킹카지노
    https://www.shine900.com/first/ 퍼스트카지노
    https://www.shine900.com/33casino/ 33카지노
    https://www.shine900.com/gatsby/ 개츠비카지노

    OdpowiedzUsuń
  25. https://www.gain777.com/ 카지노사이트
    https://www.gain777.com/sands/ 샌즈카지노
    https://www.gain777.com/theking/ 더킹카지노
    https://www.gain777.com/first/ 퍼스트카지노
    https://www.gain777.com/thezone/ 더존카지노
    https://www.gain777.com/yes/ 예스카지노
    https://www.gain777.com/super/ 슈퍼카지노
    https://www.gain777.com/world/ 월드카지노

    OdpowiedzUsuń
  26. https://www.betting33.com/ 카지노사이트
    https://www.betting33.com/yes/ 예스카지노
    https://www.betting33.com/gangnam/ 강남카지노
    https://www.betting33.com/blank-1/ 샌즈카지노
    https://www.betting33.com/king/ 더킹카지노
    https://www.betting33.com/first/ 퍼스트카지노

    OdpowiedzUsuń
  27. https://www.ekffo150.com/theking
    https://www.ekffo150.com/merit
    https://www.ekffo150.com/yes
    https://www.ekffo150.com/first
    https://www.ekffo150.com/sands
    https://www.ekffo150.com/joy
    https://www.ekffo150.com/royal
    https://www.ekffo150.com/starclub
    https://www.ekffo150.com/asian
    https://www.ekffo150.com/superman

    OdpowiedzUsuń
  28. https://www.ekffo150.com/sands
    https://www.ekffo150.com/joy
    https://www.ekffo150.com/royal
    https://www.ekffo150.com/starclub
    https://www.ekffo150.com/asian
    https://www.ekffo150.com/superman
    https://www.ekffo150.com/gatsby
    https://www.ekffo150.com/33casino
    https://www.ekffo150.com/ondasino
    https://www.ekffo150.com

    OdpowiedzUsuń
  29. https://www.ajp4949.com/theking
    https://www.ajp4949.com/merit
    https://www.ajp4949.com/sands
    https://www.ajp4949.com/first
    https://www.ajp4949.com/33casino
    https://www.ajp4949.com/worldcasino
    https://www.ajp4949.com/korea
    https://www.ajp4949.com/

    OdpowiedzUsuń
  30. Ja to koniecznie muszę przetestować Twój przepis, ponieważ ostatnio kupiłam sobie bardzo dużo różnych miodów na stronie https://konesermiodu.pl/ , więc w jakiś sposób muszę je teraz wykorzystać w wielu różnych przepisach. Przyznam szczerze, że nawet nie miałam pojęcia, że jest tyle różnych przepisów i tak łatwo można z nich skorzystać. Na przykład ten Twój przepis - kilka chwil i przepyszny deser gotowy. Nigdy nie byłam mistrzem w kuchni, ale im więcej gotuję, tym więcej potrafię i tworzę już nawet swoje kombinacje.

    OdpowiedzUsuń
  31. Good day! I could have sworn I've been to this web site before but after looking at a few of the posts I realized it’s new to me. Anyhow, I'm definitely delighted I discovered it and I'll be bookmarking it and checking back often!

    OdpowiedzUsuń
  32. It's actually a cool and helpful piece of information. I'm glad that you just shared this helpful information with us. Please stay us up to
    date like this. Thank you for sharing.

    OdpowiedzUsuń
  33. That is a great tip particularly to those fresh to the blogosphere. Simple but very accurate info… Thank you for sharing this one. A must read post!

    OdpowiedzUsuń
  34. Appreciating the time and effort you put into your blog and in depth information you provide. It's awesome to come across a blog every once in a while that isn't the same old rehashed material. Fantastic

    OdpowiedzUsuń