piątek, 26 października 2012

Penne z mięsem mielonym i papryką

Jestem wielką fanką makaronu i kuchni włoskiej, dlatego jest to jedno z moich ulubionych dań. Przepis można modyfikować na różne sposoby, podając z różnymi makaronami, np. ze spaghetti. Do sosu mięsnego można dodać również pieczarki, świeże pomidory, kukurydzę, wszystko zależy od waszego gustu i smaku. Chcę Wam po prostu zaproponować jedno z moich bazowych szybkich dań. Podane niżej składniki starczą na ok. 4 porcje. 


Sos mięsny
500 g zmielonej łopatki
1 czerwona papryka
1 cebula
3 ząbki czosnku
pół szklanki bulionu (u mnie z kostki rosołowej)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka papryki słodkiej w proszku
1 łyżka bazylii suszonej
1 łyżka oregano
pieprz 
sól

Dodatkowo
500 g makaronu penne


  • Mięso wrzucić na nagrzaną patelnię i dobrze rozdrobnić. 
  • Cebulę i paprykę  pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Smażyć ok 5 minut następnie wlać bulion. 
  • Dodać słodką paprykę w proszku i wcisnąć ząbki czosnku.
  • Często mieszając smażyć aż mięso nie będzie surowe a bulion wyparuje, czyli jakieś 20 min. 
  • Dodać koncentrat pomidorowy, bazylię i oregano. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze ok. 5 min.
  • Na koniec dodać pieprz i ewentualnie sól.
  • Makaron ugotować al dente. Odcedzić i przełożyć do większego garnka. 
  • Do makaronu wrzucić sos mięsny i wszystko dokładnie wymieszać.
* Danie można posypać startym żółtym serem

Przepis własny

1 komentarz: