Składa się z 4 warstw ciasta kruchego, przełożonych kremem budyniowym. Pracochłonny, ale bardzo smaczny, szczególnie po kilkugodzinnym schłodzeniu i zmięknięciu. Wtedy pięknie przesiąka zapachem miodu. Około godziny przed podaniem najlepiej trzymać w pokojowej temperaturze.
Ciasto kruche:
4szkl. mąki
2 łyżeczki sody
12łyżek cukru
30 dag margaryny
2 jajka
4łyżki miodu
Wszystkie składniki siekać, aż powstanie kaszka. Wtedy szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 4 równe części i upiec osobno na blaszce o wymiarach ok 25 x 35cm. Piec ok. 20 min w temp. 180st.
Krem:
12 łyżek cukru
1 litr mleka
2 czubate łyżki mąki pszennej
4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
20 dag masła
cukier waniliowy
Oba rodzaje mąki wymieszać z niewielką ilością mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, gdy się zagotuje, wlać rozrobioną w mleku mąkę, dobrze mieszać aż powstanie budyń. Wystudzić. Utrzeć masło z cukrem waniliowym, dodawać po łyżce budyń.
Polewa:
tabliczka czekolady gorzkiej
łyżka masła
Stopić na parze (czekoladę i masło w miseczce zanurzonej w garnku z wodą, tak aby miska nie dotykała wody).
Pyszne, słodkie i wyśmienite ciasto! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńAnula, masz pyszne ciasto!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńOj ja mam wielkie słabości jeśli chodzi o wszystkie słodkości i przede wszystkim ciasto. Dlatego często zaglądam do https://basiazsercem.pl i robię różne rzeczy z wykorzystaniem mąki. Mało pracy, a na pyszności zawsze znajdą się chętni.
OdpowiedzUsuńMam pytsnie a do budyniu jajek nietrzeba?
OdpowiedzUsuńW tym miodowniku akurat nie.
OdpowiedzUsuńA miód jaki ma być. Mam taki z propolisem nieprzetworzony może być?
OdpowiedzUsuńCiasto miodowe zawsze jest bardzo smaczne a to ciasto pieczone na prawdziwym miodzie, jest tak pyszne, mięciutki i ten zapach miodu, nie tylko po upieczeniu ale po otworzeniu lodówki ro, chodzi się po całym domu d, iekuje za ten przepis.
OdpowiedzUsuń