sobota, 14 lipca 2012

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku to pomysł na pyszny i sycący obiad. Przygotowanie go jest dość pracochłonne, ale efekt końcowy zachwyci nie jednego głodomora:)


Gulasz:
1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego (np.karkówka)
3-4 łyżki mąki
1 litr bulionu 
2 duże cebule
2 papryki czerwone
20 dag pieczarek
kilka łyżek oleju
ząbek czosnku
liść laurowy
3-4 ziarnka ziela angielskiego
2 łyżki papryki słodkiej w proszku
szczypta papryki ostrej w proszku (wg uznania)
1 łyżka przecieru pomidorowego
pieprz, ew. sól

Placki ziemniaczane (na 3 porcje)
ok. 1,2 kg ziemniaków
1 jajko
2 czubate łyżki mąki
1 cebula
sól, pieprz
łyżka majeranku
olej do smażenia

Dodatkowo:
śmietana gęsta 12%
koperek
surówka np. z kapusty 

  • Mięso pokroić w kostkę i obtoczyć w mące. Przełożyć na sito i usunąć nadmiar mąki. 
  • Na patelni dobrze rozgrzać olej i wrzucić mięso. 
  • W garnku zagotować bulion.
  • Do bulionu wrzucić zarumienione mięso, liść laurowy i ziele angielskie.
  • Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na tłuszczu pozostałym po mięsie. Usmażoną cebulę wrzucić do gulaszu. Wcisnąć również czosnek. Gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut.
  • Pieczarki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnię i podsmażyć, aż wyparuje z nich woda. 
  • Paprykę pokroić w kostkę lub małe paski. 
  • Do gulaszu wrzucić paprykę, pieczarki, przecier pomidorowy i paprykę w proszku. Gotować na wolnym ogniu przez następną godzinę często mieszając. Pod koniec gotowania dodać pieprz.
  • W tym czasie przygotować masę ziemniaczaną na placki.
  • Ziemniaki zetrzeć razem z cebulą. Dodać jajko i mąkę.
  • Przyprawić solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Dokładnie wymieszać.
  • Gdy już gulasz będzie gotowy, można zacząć smażyć placki.
  • Na patelni rozgrzać olej. Z masy ziemniaczanej odlać wodę i nakładać łyżką na patelnię. Wygładzić placek na całą powierzchnię patelni. Nie może być za gruby ani za cienki. 
  • Gdy spód się zarumieni, przełożyć delikatnie na drugą stronę (najlepiej pomagać sobie szerokimi łopatkami, żeby się nie rozleciał).
  • Usmażony placek ziemniaczany nałożyć na duży płaski talerz. Na połówkę placka nałożyć gulasz i przykryć drugą połówką (złożyć jak omleta). Wierzch posmarować śmietaną i posypać koperkiem. 
  • Podawać z surówką np. colesław lub z kapustą kiszoną. 
przepis własny


66 komentarzy:

  1. bardzo lubię, smakuje tak jak i wygląda:))

    OdpowiedzUsuń
  2. przepis rewelacja:) pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda niesamowicie apetycznie! Chodzą za mną już bardzo długo, tylko czekam na dzień, w którym je zrobie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przypomniałaś mi ze nie muszę wychodzić z domu by pysznie zjeść:)jest dwunasta a już są gotowe..... niebo w gębie....a zapach w domu...ehhh....jak u mamy:)no i Moja Kochana Zjadła więcej niż ja:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo się cieszę, że Wam smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jeju ja przeczytałem anal w kuchni. :) A placek cudowny.:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam ten smak. jest 10 moich ulubionych dań. Ostatnio zrobiłem na prezentacji mebli i sprzętu dla moich klientów i wszyscy sie zajadali. Gratuluję i pozostałym życzę smacznego

    OdpowiedzUsuń
  8. Trzy godziny walki w kuchni, ale warto było;)) Wyszło wspaniale. To ja dziękuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam :) Mam takie pytanko do Pani odnośnie tego bulionu, otóż: To może być taki jak się robi normalnie na zupę? Najpierw wywar z np. porcji rosołowej + warzywa, odcedzić i do czystej zupy dodać te podpieczone mięso żeby się w tym dogotowało na miękko? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Taki wywar jak najbardziej pasuje. Można też pójść na łatwiznę i zrobić bulion z kostki rosołowej, ja tak robię:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Zrobiłam to danie ale z kurczakiem. Wyszło rewelacyjnie, cała rodzina się zajadała ze smakiem. To danie na pewno na stałe zagości w naszym menu :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Anula placek z twojego przepisu wyszedł super, a robiłem go pierwszy raz ;)
    Niebo "w gębie" - tak to można w skrócie określić.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Brawo! Nareszcie żadnej vegety i gotowych "sosów" z paczki.

    OdpowiedzUsuń
  14. Hej udalo mi sie , mlaskali jak prosiaki , pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Znakomity przepis, smaczny i tani, Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  16. Super przepis. Smak identyczny jak w mojej ulubionej karczmie w Zakopanem. Ja jeszcze robię sos czosnkowy. Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Mam pytanie ile porcji wychodzi z tego przepisu ??

    OdpowiedzUsuń
  18. Pycha, naprawde- bardzo nam smakowal placek wg Twego przepisu..polecam!pozdr. Betty

    OdpowiedzUsuń
  19. Bardzo mnie to cieszy, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Zrobiłam. Mój kochany powiedział: lepsze niż w Chłopskim jadle!

    OdpowiedzUsuń
  21. Rewelacyjny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pani "kucharko", proponuję Ci więcej już nie wchodzić do kuchni, za tą kostkę rosołową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez przesady..........?!

      Usuń
    2. Dokładnie - poza tym jeżeli taka wersja nie pasuje, zawsze mozna zrobić wywar. i już;>

      Usuń
    3. Ja proponuję nie rozstawać się ze słownikiem ortograficznym za TĄ kostkę rosołową.

      Usuń
  23. Polecam:) Naprawdę pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Już zawsze będę robiła gulasz według tego przepisu , jest przepyszny ...

    OdpowiedzUsuń
  25. Przepis naprawdę super. Gulasz wyszedł idealnie :) Mniam Mniam

    OdpowiedzUsuń
  26. niebo w gebie! najlepszy przepis jaki znalazlam i probowalam. Dzieki :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Super przepis. Dziekujemy:-)

    OdpowiedzUsuń
  28. WSPANIALY PRZEPIS:) dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  29. Placek rewelacja, niedługo znowu zagości na moim stole, facet zachwycony zjadł podwójną porcje ;-)

    OdpowiedzUsuń
  30. Pyszny, naprawdę najlepszy placek jaki jadłam :)
    Dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  31. Witam!
    Na sam widok aż ślinka leci a że jestem w ciąży tym bardziej.
    Skorzystam w piątek a mąż będzie zachwycony:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Zrobilam dzis na obiad, rewelacja. Poniewaz robilam rowniez rosol, mialam gotowy bulion, dzieki Anula, naprawde pychotka

    OdpowiedzUsuń
  33. pyyyyyyyyyyyyszności... Szczerze polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  34. Anula - dziękuję Ci bardzo za ten przepis ! Mieliśmy gości i chciałam zrobic coś innego ... Wypróbowałam Twój przepis, placek po węgiersku wyszedł super, każdemu smakował a goście chcieli "ściągawkę" jak go robic ... Po tak miłym pierwszym doświadczeniu z Twoimi przepisami pewnie poczytam i wypróbuję inne ... Dziękuje i pozdrawiam-Basia

    OdpowiedzUsuń
  35. Placek wg tego przepisu jest cudowny :) Zrobiłam go raz na próbę w grudniu. Od tego czasu mąż prosi mnie co weekend o ten przysmakak je to, aż uszy mu się trzęsą. Dotychczas kilkakrotnie jedliśmy to danie w różnych restauracjach - z przekonaniem mogę stwierdzić, że placek wykonany wg Twojego przepisu jest decydowanie smaczniejszy :)

    OdpowiedzUsuń
  36. heloo Filipcio Catering podkradl ci zdjęcie .. https://www.facebook.com/Filipciocatering/photos/a.563900796989418.1073741826.563470350365796/669285293117634/?type=1&theater

    OdpowiedzUsuń
  37. Pyszne! Moje ulubione placki. A przepis świetny!

    OdpowiedzUsuń
  38. niebo w gębie! robiłam dzisiaj i jestem zachwycona :) pyszne, palce lizać! czasochłonne, ale warto! polecam!

    OdpowiedzUsuń
  39. Wspaniale wyszło, dziękuję za przepis, będę korzystać częściej! :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Wczoraj wypróbowałem przepis, jest idealny dla takiego laika jak ja - postępując precyzyjnie według wskazówek uzyskałem wspaniały efekt końcowy. Moja żona - Babeczka ( babeczkapiecze.blogspot.com ) , dla której przygotowałem danie była zachwycona, a jest na prawdę wybredna :)

    Dziękuję i pozdrawiam,
    Marcel

    OdpowiedzUsuń
  41. pyszne!!! wreszcie mi się udało zrobić to danie - tak uwielbiane przez facetów! :) wciąż o nie byłam nudzona i wreszcie mam idealny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Paulina Skwarek (PSK)23 grudnia 2014 18:31

    Pycha!!! Polecam ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  43. Przepis super.ze względu na karmienie piersią zmodyfikowałam troszkę.bez czosnku.pieczarek.przecieru pomidorowego i kostki rosołowej.na indyku i z cukinią pokrojoną w kosteczkę.palce lizać.placuszek ziemniaczany do tego też musiał być.taki mały grzeszek laktacyjny :) dziękuję za pyszny przepis.kostkè rosołową zdecydowanie można zastąpić przyprawami.

    OdpowiedzUsuń
  44. Polecam z całego serca bardzo dobry przepis. LUKI

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natka też poleca! Narzeczona Lukiego :D

      Usuń
  45. Polecam ! Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Cudowny!!! Robiłam już kilka razy, za każdym razem wszyscy chwalą! Dziękuję za super przepis:-)
    W ogóle twoje przepisy są fajne!;-)

    OdpowiedzUsuń
  47. Bardzo fajny przepis. Na pewno jeszcze z niego skorzystam. Do gulaszu polecam dodać trochę sosu sojowego, w mojej ocenie fajnie podnosi smak. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  48. Wygląda apetycznie, normalnie palce lizać

    OdpowiedzUsuń
  49. Jeśli lubicie dobre gotowanie to na pewno wejdziecie na stronę internetową https://conaobiad.com.pl . Na tej stronie są naprawdę bardzo dobre przepisy dla każdej gospodyni.

    OdpowiedzUsuń
  50. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  51. Cudowny!!! Robiłam już kilka razy, za każdym razem wszyscy chwalą! Dziękuję za super przepis:-)
    https://forum.ogili.com/

    OdpowiedzUsuń