Składniki:
0,5 kg mięsa wołowego lub wieprzowego
1 duża cebula
1 duża papryka
30 dag pieczarek
1 marchew
1 pietruszka (korzeń)
2 - 3 ziemniaki
2-3 ząbki czosnku
2-3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 litry bulionu
3 płaskie łyżeczki słodkiej mielonej papryki
szczypta papryki ostrej
2 łyżki oleju
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, majeranek
- Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni przez ok 5 min. Łyżką cedzakową wyciągnąć mięso i przełożyć do garnka.
- Na pozostałym tłuszczu po mięsie zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Czosnek pokroić drobno i dodać do cebuli.
- W tym czasie mięso zalać bulionem. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i mieloną paprykę.
- Ziemniaki, marchew i pietruszkę pokroić w małą kostkę i dodać do bulionu z mięsem. Wrzucić też cebulę z czosnkiem. Dusić ok. 15 min.
- Paprykę i pieczarki pokroić w kostkę i usmażyć na patelni z dodatkiem oleju aż woda z pieczarek wyparuje. Dodać do reszty.
- Całość gotować ok. godziny na średnim ogniu. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy, pieprz,roztarty w dłoniach majeranek i ewentualnie sól.
Przepis własny
Już od dawna przymierzam się do ugotowania gulaszowej. Ten przepis bardzo mi się podoba, na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy. Zachęcam to próbowania też innych przepisów :)
OdpowiedzUsuńperfekcyjna na taki zimny dzień.
OdpowiedzUsuńuwielbiam zupę gulaszowa!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie,
www.gastronomygo.blogspot.com
szana ;)
Uwielbiam przepisy z tego bloga. Chętnie i często do nich wracam. Są jednocześnie pyszne i proste.
OdpowiedzUsuń