piątek, 17 lutego 2012

Zupa gulaszowa

W moim wykonaniu nie jest to oryginalna węgierska zupa gulaszowa, jednak bardzo smaczna, gęsta i sycąca. 


Składniki:
0,5 kg mięsa wołowego lub wieprzowego
1 duża cebula
1 duża papryka
30 dag pieczarek
1 marchew
1 pietruszka (korzeń)
2 - 3 ziemniaki
2-3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 litry bulionu
3 płaskie łyżeczki słodkiej mielonej papryki 
szczypta papryki ostrej
2 łyżki oleju
2 łyżki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, majeranek

  • Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni przez ok 5 min. Łyżką cedzakową wyciągnąć  mięso i przełożyć do garnka. 
  • Na pozostałym tłuszczu po mięsie zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę. Czosnek pokroić drobno i dodać do cebuli. 
  • W tym czasie mięso zalać bulionem. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i mieloną paprykę.
  • Ziemniaki, marchew i pietruszkę pokroić w małą kostkę i dodać do bulionu z mięsem. Wrzucić też cebulę z czosnkiem. Dusić ok. 15 min. 
  • Paprykę i pieczarki pokroić w kostkę i usmażyć na patelni z dodatkiem oleju aż woda z pieczarek wyparuje. Dodać do reszty. 
  • Całość gotować ok. godziny na średnim ogniu. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy, pieprz,roztarty w dłoniach majeranek i ewentualnie sól. 

Przepis własny

4 komentarze:

  1. Już od dawna przymierzam się do ugotowania gulaszowej. Ten przepis bardzo mi się podoba, na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mnie to cieszy. Zachęcam to próbowania też innych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. perfekcyjna na taki zimny dzień.

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam zupę gulaszowa!
    pozdrawiam i zapraszam do siebie,
    www.gastronomygo.blogspot.com
    szana ;)

    OdpowiedzUsuń