niedziela, 12 sierpnia 2018

Miodownik z kajmakiem

Niezawodny przepis na miodownik, który po 2 dniach nabiera takiego zapachu i smaku miodem, że mmmmm pycha. 




Ciasto miodowe
  • 550 g mąki tortowej
  • 2 całe jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g miodu 
  • 180 g margaryny lub masła
  • 2 łyżeczki sody
Krem budyniowy

  • 5 łyżek cukru
  • 0,5 litra mleka
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 10 dag masła
  • cukier wanilinowy
Polewa
  • 160 g margaryny lub masła
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki kakao
  • 6 czubatych łyżek cukru
* dodatkowo 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (zamkniętą puszkę należy zalać całkowicie wodą w garnku i gotować ok 2,5 godziny, ewentualnie dolewać wodę, tak aby cały czas pokrywała puszkę). Wtedy powstanie świeży kajmak. Możecie kupić gotowy, choć osobiście nie polecam.

PRZYGOTOWANIE CIASTA: 
  1. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. 
  2. Podzielić na 3 części i każdą część rozłożyć na blasze o wymiarach ok. 25x35cm. 
  3. Upiec 3 placki w temperaturze 180 stopni przez ok 18 minut.

PRZYGOTOWANIE KREMU: 
  1. Oba rodzaje mąki wymieszać z połową szklanki mleka. 
  2. Resztę mleka zagotować z cukrem. 
  3. Gdy się zagotuje, wlać rozrobioną w mleku mąkę, dobrze mieszać, aż powstanie budyń. 
  4. Wystudzić. 
  5. Utrzeć masło z cukrem wanilinowym, dodawać po łyżce budyń.

PRZYGOTOWANIE POLEWY:
  1. Wszystkie składniki oprócz kakao rozpuścić i lekko zagotować.
  2. Dodać kakao, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Czasami tłuszcz może oddzielić się od masy, więc żeby go uratować, trzeba odlać tłuszcz, dodać odrobinę zimnej wody i energicznie wymieszać. 
  3. Polewę wylać na upieczone ciasto.
PRZEŁOŻENIE:
  1. Na jeden placek miodowy wyłożyć cały kajmak. Przykryć drugim plackiem.
  2. Następnie wyłożyć cały krem budyniowy. Przykryć ostatnim plackiem.
  3. Polać polewą.

8 komentarzy:

  1. Już wiem co będę robić w niedzielę. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam masę kajmakową - mogłabym jeść ją łyżkami. Jakiś czas temu wykonaliśmy z kuzynką szybkiego mazurka - wyłożyliśmy foremkę herbatnikami i zalaliśmy je masą kajmakową. Mazurek smakował fantastycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam,że ciasto wymaga wiele pracy ale jest warto. Smakuje rewelacyjnie. ; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno już tego ciasta nie jadłem i muszę przyznać, że od patrzenia narobiłem sobie smaku. Bardzo fajny przepis na miodownik widziałem na https://basiazsercem.pl/ i jak najbardziej miałem już okazję aby go przetestować. Teraz tylko pozostaje mi powtórzyć te wszystkie czynności.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto smakowało wybornie :). Takie desery przeważnie podaję na szklanej paterze. Do ich serwowania używam najczęściej specjalnego zestawu sztućców https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce w skład którego wchodzi poręczna łopatka oraz nożyk z stali nierdzewnej. Oba akcesoria przydają mi się do sprawnego nakładania, a także krojenia tego typu ciast.

    OdpowiedzUsuń
  6. We are looking for a writer who understands how technology and data benefit business and government, by increasing effectiveness and reducing risks and inefficiencies. http://z3d4f18eio.dip.jp http://4hfp1vo0jx.dip.jp http://1ththm6vj3.dip.jp

    OdpowiedzUsuń