Ciasto miodowe
- 550 g mąki tortowej
- 2 całe jajka
- 150 g cukru pudru
- 200 g miodu
- 180 g margaryny lub masła
- 2 łyżeczki sody
- 5 łyżek cukru
- 0,5 litra mleka
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 10 dag masła
- cukier wanilinowy
- 160 g margaryny lub masła
- 2 łyżki wody
- 4 łyżki kakao
- 6 czubatych łyżek cukru
* dodatkowo 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (zamkniętą puszkę należy zalać całkowicie wodą w garnku i gotować ok 2,5 godziny, ewentualnie dolewać wodę, tak aby cały czas pokrywała puszkę). Wtedy powstanie świeży kajmak. Możecie kupić gotowy, choć osobiście nie polecam.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
- Ze wszystkich składników zagnieść ciasto.
- Podzielić na 3 części i każdą część rozłożyć na blasze o wymiarach ok. 25x35cm.
- Upiec 3 placki w temperaturze 180 stopni przez ok 18 minut.
- Oba rodzaje mąki wymieszać z połową szklanki mleka.
- Resztę mleka zagotować z cukrem.
- Gdy się zagotuje, wlać rozrobioną w mleku mąkę, dobrze mieszać, aż powstanie budyń.
- Wystudzić.
- Utrzeć masło z cukrem wanilinowym, dodawać po łyżce budyń.
PRZYGOTOWANIE POLEWY:
- Wszystkie składniki oprócz kakao rozpuścić i lekko zagotować.
- Dodać kakao, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Czasami tłuszcz może oddzielić się od masy, więc żeby go uratować, trzeba odlać tłuszcz, dodać odrobinę zimnej wody i energicznie wymieszać.
- Polewę wylać na upieczone ciasto.
PRZEŁOŻENIE:
- Na jeden placek miodowy wyłożyć cały kajmak. Przykryć drugim plackiem.
- Następnie wyłożyć cały krem budyniowy. Przykryć ostatnim plackiem.
- Polać polewą.
Już wiem co będę robić w niedzielę. Dzięki!
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńUwielbiam masę kajmakową - mogłabym jeść ją łyżkami. Jakiś czas temu wykonaliśmy z kuzynką szybkiego mazurka - wyłożyliśmy foremkę herbatnikami i zalaliśmy je masą kajmakową. Mazurek smakował fantastycznie.
OdpowiedzUsuńPrzyznam,że ciasto wymaga wiele pracy ale jest warto. Smakuje rewelacyjnie. ; )
OdpowiedzUsuńDawno już tego ciasta nie jadłem i muszę przyznać, że od patrzenia narobiłem sobie smaku. Bardzo fajny przepis na miodownik widziałem na https://basiazsercem.pl/ i jak najbardziej miałem już okazję aby go przetestować. Teraz tylko pozostaje mi powtórzyć te wszystkie czynności.
OdpowiedzUsuńCiasto smakowało wybornie :). Takie desery przeważnie podaję na szklanej paterze. Do ich serwowania używam najczęściej specjalnego zestawu sztućców https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/sztucce w skład którego wchodzi poręczna łopatka oraz nożyk z stali nierdzewnej. Oba akcesoria przydają mi się do sprawnego nakładania, a także krojenia tego typu ciast.
OdpowiedzUsuńWe are looking for a writer who understands how technology and data benefit business and government, by increasing effectiveness and reducing risks and inefficiencies. http://z3d4f18eio.dip.jp http://4hfp1vo0jx.dip.jp http://1ththm6vj3.dip.jp
OdpowiedzUsuńzdecydowanie mój faworyt
OdpowiedzUsuń