niedziela, 12 sierpnia 2018

Miodownik z kajmakiem

Niezawodny przepis na miodownik, który po 2 dniach nabiera takiego zapachu i smaku miodem, że mmmmm pycha. 




Ciasto miodowe
  • 550 g mąki tortowej
  • 2 całe jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g miodu 
  • 180 g margaryny lub masła
  • 2 łyżeczki sody
Krem budyniowy

  • 5 łyżek cukru
  • 0,5 litra mleka
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 10 dag masła
  • cukier wanilinowy
Polewa
  • 160 g margaryny lub masła
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki kakao
  • 6 czubatych łyżek cukru
* dodatkowo 1 puszka mleka słodzonego skondensowanego (zamkniętą puszkę należy zalać całkowicie wodą w garnku i gotować ok 2,5 godziny, ewentualnie dolewać wodę, tak aby cały czas pokrywała puszkę). Wtedy powstanie świeży kajmak. Możecie kupić gotowy, choć osobiście nie polecam.

PRZYGOTOWANIE CIASTA: 
  1. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. 
  2. Podzielić na 3 części i każdą część rozłożyć na blasze o wymiarach ok. 25x35cm. 
  3. Upiec 3 placki w temperaturze 180 stopni przez ok 18 minut.

PRZYGOTOWANIE KREMU: 
  1. Oba rodzaje mąki wymieszać z połową szklanki mleka. 
  2. Resztę mleka zagotować z cukrem. 
  3. Gdy się zagotuje, wlać rozrobioną w mleku mąkę, dobrze mieszać, aż powstanie budyń. 
  4. Wystudzić. 
  5. Utrzeć masło z cukrem wanilinowym, dodawać po łyżce budyń.

PRZYGOTOWANIE POLEWY:
  1. Wszystkie składniki oprócz kakao rozpuścić i lekko zagotować.
  2. Dodać kakao, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Czasami tłuszcz może oddzielić się od masy, więc żeby go uratować, trzeba odlać tłuszcz, dodać odrobinę zimnej wody i energicznie wymieszać. 
  3. Polewę wylać na upieczone ciasto.
PRZEŁOŻENIE:
  1. Na jeden placek miodowy wyłożyć cały kajmak. Przykryć drugim plackiem.
  2. Następnie wyłożyć cały krem budyniowy. Przykryć ostatnim plackiem.
  3. Polać polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz