To najpiękniejsze ciasteczka jakie udało mi się zrobić. Nie są trudne, składniki też dostępne a naprawdę ciastka efektowne. Jeśli chcesz kogoś zaskoczyć czymś niepowtarzalnym i słodkim to przepis jest idealny.
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 4 czerwone jabłka
- 2 łyżeczki cukru pudru wymieszane z połową łyżeczki cynamonu
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki dowolnej konfitury
- tłuszcz do formy
- Ciasto pokroić w paski o szerokości ok 5 cm. Każdy z nich posmarować konfiturą.
- Z jabłek wydrążyć środek i pokroić na bardzo cienkie plastry (nie obierać dla lepszego efektu).
- Plasterki jabłka delikatnie przełożyć do rondelka, zalać szklanką wody i dodać sok z cytryny. Gotować chwilę aż jabłko zmięknie, ale żeby plasterki zachowały kształt i nie rozgotowały się.
- Gdy jabłka będą miękkie, odsączyć je na sitku, poczekać aż lekko wystygną.
- Plasterki jabłek układać wzdłuż paska ciasta tak aby nakładały się na siebie, posypać cukrem z cynamonem. Przykryć drugą stroną ciasta i zwinąć ciasno w rulonik aż powstanie ciastko w kształcie róży.
- Do pieczenia najlepiej przyda się forma na muffiny. Należy wysmarować ją tłuszczem np. masłem lub margaryną. Wkładać ciastka i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec ok 40 minut. Przez pierwsze 20 minut pieczenia można górę przykryć folią aluminiować, aby nie spaliła się skórka jabłek.
Moja rada: Jabłka ze skórką na ciastkach wyglądają efektownie, ale upieczone mogą troszkę przeszkadzać w jedzeniu. Dlatego jeśli nie zależy Ci tak bardzo na efekcie wizualnym, to obierz jabłka przez krojeniem w plastry.
Przepis z Internetu bardzo powszechny, zmodyfikowany przeze mnie
Cudne są, zrobię :)
OdpowiedzUsuńNiby zwykła rzecz, a taka efektywna. :) Świetnie, muszę je zrobić w domu.
OdpowiedzUsuńBardzo fajne i myślę, że dość proste do zrobienia ciastka. Ja bardzo chętnie takie rzeczy wykonuję z przepisów https://basiazsercem.pl/ i jestem przekonana, że właśnie takie porady są dobre na różnego rodzaju wypieki. W końcu cała moja rodzina bardzo lubi takie rzeczy jeść.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń