środa, 7 czerwca 2017

Makaron z pieczarkami, boczkiem i papryką

Danie należy do wysokokalorycznych ze względu na boczek i tłustą śmietanę, ale czasem warto zaszaleć nie patrząc na kalorie. 




Składniki na 4 porcje:
  • 400 g makaronu świderki
  • 200 g pieczarek
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 ml śmietany 30%
  • odrobina soli
  • pieprz
  1. Boczek pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię, smażyć do roztopienia tłuszczu.
  2. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do boczku i smażyć do miękkości.
  3. Tak samo postąpić z pieczarkami. 
  4. Gdy pieczarki odparują z wody, dodać pokrojoną w kostkę paprykę. 
  5. Czosnek pokroić w drobne kawałki lub wycisnąć w prasce, dodać na patelnię.
  6. Wszystko dusić razem kilka minut.
  7. Wlać śmietanę i mieszać aż zgęstnieje. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą (należy uważać z solą, bo sam boczek jest już słony).
  8. W międzyczasie ugotować makaron al dente wg instrukcji na opakowaniu. 
  9. Odcedzony makaron wymieszać z farszem w garnku. 
Przepis wg pomysłu męża

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz