Składniki na 4 porcje:
- 400 g makaronu świderki
- 200 g pieczarek
- 200 g wędzonego boczku
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300 ml śmietany 30%
- odrobina soli
- pieprz
- Boczek pokroić w drobną kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię, smażyć do roztopienia tłuszczu.
- Cebulę pokroić w kostkę, dodać do boczku i smażyć do miękkości.
- Tak samo postąpić z pieczarkami.
- Gdy pieczarki odparują z wody, dodać pokrojoną w kostkę paprykę.
- Czosnek pokroić w drobne kawałki lub wycisnąć w prasce, dodać na patelnię.
- Wszystko dusić razem kilka minut.
- Wlać śmietanę i mieszać aż zgęstnieje. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą (należy uważać z solą, bo sam boczek jest już słony).
- W międzyczasie ugotować makaron al dente wg instrukcji na opakowaniu.
- Odcedzony makaron wymieszać z farszem w garnku.
Przepis wg pomysłu męża
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz