Składniki na ok 6 sztuk:
- 500 g mielonego mięsa drobiowego (np. z piersi kurczaka)
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko
- 1/4 szklanki mleka
- sól, pieprz
- szynka w plasterkach
- ser żółty w plasterkach (np. gouda)
- bułka tarta
- olej do smażenia
- Mięso przełożyć do miski, dodać mąkę, jajko, mleko i przyprawy. Dobrze wymieszać dłonią. Jeśli masa będzie zbyt kleista, można podsypać mąkę, ale niezbyt dużo.
- Uformować kulkę i spłaszczyć w koło o średnicy ok 12 cm i grubości 1 cm. Na środek dać plasterek szynki i sera. Skleić jak pieroga i obtoczyć w bułce tartej.
- Olej rozgrzać na patelni (oleju nie żałować) i smażyć kotlety na niebyt ostrym płomieniu, żeby się nie przypaliły i nie były surowe w środku. Smażyć na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz