środa, 12 października 2011

Pulpety w sosie chrzanowym

Pyszne i delikatne pulpeciki w sosie śmietanowo - chrzanowym proponuje Biedronka. Szczerze polecam.



Składniki:
750 g mielonego mięsa (może być mniej)
1 bułka
150 ml mleka
1 - 2 cebule
1 jajko
1 łyżka mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
natka pietruszki
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
pół łyżeczki soku z cytryny
250 ml śmietany
kilka łyżek świeżo utartego chrzanu (jeśli nie mamy może być ze słoiczka)
sól, pieprz, cukier, galka muszkatołowa



  • Cebulę kroimy w drobną kostkę. Bułkę moczymy w mleku i odciskamy. 
  • Mieszamy mielone mięso, bułkę, jajo, mąkę ziemniaczaną, posiekaną natkę pietruszki, podsmażoną na oleju cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatołową. 
  • Zagotowujemy niedużą ilość osolonej wody. Z masy formujemy okrągłe pulpety i wrzucamy je stopniowo do wrzątku. Gdy woda zacznie znowu wrzeć gotujemy klopsy 4 minuty, a następnie wyjmujemy je łyżką cedzakową, a do wrzątku wrzucamy następną porcje. 
  • Rozpuszczamy w rondelku masło, dodajemy jedną łyżkę mąki pszennej i jedną ziemniaczanej i powoli, stale mieszając dolewamy wywar pozostały po gotowaniu pulpetów oraz śmietanę. Odstawiamy rondelek i doprawiamy sos, dodając do niego sól, cukier, trochę soku z cytryny oraz utarty chrzan.
  • Wkładamy pulpety do patelni z sosem, oblewając nim z każdej strony.

1 komentarz: