Moim zdaniem to najlepszy przepis na racuchy. Te z sodą uważam na zdecydowanie lepsze niż drożdżowe. Aby wyszły grubiutkie i puchate nie żałujmy oleju do smażenia, racuchy powinny wręcz pływać po obróceniu.
Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 2,5 szklanki mąki
- 2 jajka
- pół łyżeczki sody
- 3 - 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- 3 jabłka
- 1 łyżka octu
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do posypania
- Żółtka oddzielić od białek. Mleko, mąkę, sól, cukier, sodę i żółtka wymieszać razem mikserem, dodać ocet.
- Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta, po czym lekko wymieszać łyżką.
- Obrane i wydrążone z gniazd jabłka pokroić w okrągłe plastry. Na patelnię z olejem wlewać 2 łyżki ciasta, plasterek jabłka i ponownie łyżę ciasta aby pokryć owoc. Smażyć na złoto. Posypać cukrem pudrem.
pyszności :)
OdpowiedzUsuńhttp://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Moje ulubione :)) SĄ PYSZNE!!
OdpowiedzUsuń