piątek, 14 października 2011

Racuchy z jabłkami (na sodzie)

Pyszne, pulchne racuszki, które nie wciągają nawet za dużo tłuszczu!! Przepis dostałam od p. Kasi :)


Składniki:
2 szklanki mleka
2,5 szklanki mąki
2 jajka
pół łyżeczki sody
3 - 4 łyżki cukru
szczypta soli
3 jabłka
1 łyżka octu

olej do smażenia
cukier puder do posypania


Żółtka oddzielić od białek. Mleko, mąkę, sól,cukier, sodę i żółtka wymieszać razem mikserem, dodać ocet. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta, po czym lekko wymieszać łyżką. Obrane jabłka pokroić w okrągłe plastry. Na patelnię z olejem wlewać 2 łyżki ciasta, plasterek jabłka i ponownie łyżę ciasta aby pokryć owoc. Smażyć na złoto. Posypać cukrem pudrem.



2 komentarze:

  1. pyszności :)


    http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje ulubione :)) SĄ PYSZNE!!

    OdpowiedzUsuń