piątek, 14 października 2011

Racuchy z jabłkami (na sodzie)

Moim zdaniem to najlepszy przepis na racuchy. Te z sodą uważam na zdecydowanie lepsze niż drożdżowe. Aby wyszły grubiutkie i puchate nie żałujmy oleju do smażenia, racuchy powinny wręcz pływać po obróceniu. 



Składniki:
  • 2 szklanki mleka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki sody
  • 3 - 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 jabłka
  • 1 łyżka octu
  • olej rzepakowy do smażenia
  • cukier puder do posypania

  1. Żółtka oddzielić od białek. Mleko, mąkę, sól, cukier, sodę i żółtka wymieszać razem mikserem, dodać ocet. 
  2. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta, po czym lekko wymieszać łyżką. 
  3. Obrane i wydrążone z gniazd jabłka pokroić w okrągłe plastry. Na patelnię z olejem wlewać 2 łyżki ciasta, plasterek jabłka i ponownie łyżę ciasta aby pokryć owoc. Smażyć na złoto. Posypać cukrem pudrem.





2 komentarze: