piątek, 30 września 2011

Makaron z serem o smaku pierogów ruskich

Macie ochotę na pierogi ruskie, ale nie starcza Wam czasu aby je przyrządzić? Jest na to sposób. Makaron z serem - ostatnio specjalność mojego męża. Uwielbiam to danie!

Składniki na 2-3 porcje:
250 g makaronu (0,5 op.) – polecam kokardki np. Lubelli
250 g twarogu (kostka)
1 duża cebula
3 łyżki bułki tartej
1 kostka margaryny lub masła
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz

Ważna jest kolejność wykonania wg przepisu i robienia wszystkiego w jednym czasie, nie odkładając na później poszczególnych czynności!!
  • Makaron ugotować al dente.
  • W czasie gotowania makaronu – na ¼ kostki margaryny usmażyć na patelni 3 łyżki bułki tartej na złoty kolor. Do odcedzonego makaronu dodać bułkę z tłuszczem.
  • Twaróg rozdrobnić w osobnej misce. Dodać cukier, sól, pieprz i dobrze wymieszać
  • Na ¼ kostki margaryny usmażyć cebulę w kostce na mocno złoty kolor uważając aby się nie przypaliło. Lekko posolić. Usmażoną cebulę dodać do sera i dobrze wymieszać.
  • Makaron przełożyć do miski z serem i cebulą a w dużym garnku roztopić resztę margaryny (½ kostki), następnie wrzucić wszystko, wymieszać dobrze z tłuszczem i smażyć jeszcze 10 – 15 minut.


8 komentarzy:

  1. Świetne! Będę musiała wypróbować, bo uwielbiam ruskie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi sie podoba ten przepis:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Super pomysł. Ja bym jeszcze dodała troszkę pancetty albo zwykłego boczku-- byłoby idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Anulo, postanowiłam skorzystać z Twojego przepisu na Wuzetkę. Mam pytanie, czy Twoje ciasto też było dosyć gęste? Pytam, bo właśnie się piecze, a moja konsystencja ciasta do pieczenia jest bardzo gęsta, mam nadzieję, że wypiek się uda..
    Pozdrawiam -kajtusiowa mama

    OdpowiedzUsuń
  5. Anulo, postanowiłam skorzystać z Twojego przepisu na Wuzetkę. Mam pytanie, czy Twoje ciasto też było dosyć gęste? Pytam, bo właśnie się piecze, a moja konsystencja ciasta do pieczenia jest bardzo gęsta, mam nadzieję, że wypiek się uda..
    Pozdrawiam -kajtusiowa mama

    OdpowiedzUsuń
  6. Anulo, postanowiłam skorzystać z Twojego przepisu na Wuzetkę. Mam pytanie, czy Twoje ciasto też było dosyć gęste? Pytam, bo właśnie się piecze, a moja konsystencja ciasta do pieczenia jest bardzo gęsta, mam nadzieję, że wypiek się uda..
    Pozdrawiam -kajtusiowa mama

    OdpowiedzUsuń
  7. Anulo, postanowiłam skorzystać z Twojego przepisu na Wuzetkę. Mam pytanie, czy Twoje ciasto też było dosyć gęste? Pytam, bo właśnie się piecze, a moja konsystencja ciasta do pieczenia jest bardzo gęsta, mam nadzieję, że wypiek się uda..
    Pozdrawiam -kajtusiowa mama

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto jest takie gęste, wiec powinno się udać. Proszę sprawdzać patyczkiem czy jest upieczone, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń