piątek, 16 września 2011

Lekki sernik pod pierzynką

Ten przepis należy do tych, które zawsze się udają. Jest sprawdzony w 100%. Ma lekką i kremową konsystencję, rozpływa się w ustach i nie jest zbyt słodki. Od jakiegoś czasu piekę go non stop, nie rozpada się, więc na przyjęcie gości idealny! Przepis dostałam od mamy mojego kolegi i trochę go zmodyfikowałam. 


Spód:
300 g herbatników Petit Beurre
150 g masła

Herbatniki zmielić na miałki proszek. Masło roztopić, lekko ostudzić i dodać do zmielonych herbatników. Wymieszać, powinno przypominać mokry piasek ugniatający się w dłoniach. Wyłożyć równomiernie na blachę o wymiarach 25x35cm i dokładnie ugnieść łyżką. 

Masa serowa:
6 żółtek
300 g cukru
1 kg twarogu 
4 łyżki śmietany
4 łyżki oleju
1 łyżka ekstraktu waniliowego 
(lub 1 op. cukru waniliowego)
1 litr mleka
2,5 op. budyniu waniliowego (100g)
Wierzch:
6 białek
6 łyżek cukru
wiórki kokosowe

Żółtka i cukier ubić na gładką i puszystą masę. Dodawać po łyżce zmielony ser, potem śmietanę, olej, ekstrakt waniliowy. Zmniejszyć obroty i wlewać stopniowo mleko, pod koniec wsypać budyń. Tak przygotowaną masę wylać delikatnie na spód. Piec w temp. 190 stopni ok. 40 min. do zarumienionego wierzchu. Po koniec tego czasu ubić pianę z białek, jak już będzie sztywna, dodać cukier i jeszcze miksować ok 1 min. Następnie wyłożyć na wierzch sernika, posypać wiórkami i piec jeszcze ok 10 min aż wierzch się zezłoci. Po wystygnięciu dobrze schłodzić w lodówce. 




10 komentarzy:

  1. ale piękny Ci wyszedł... moja mama zawsze taki robiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super wyszedł,ja go trochę zmodyfikowałam,zamiast śmietany dodałam serek waniliowy danio,trzy budynie. i zamiast 300 dkg cukru 200 dkg.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z serkiem nie próbowałam, ale muszę to wytestować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam zobaczymy jutro jak wyszło:) robiłam wtortownicy 28...ledwo się zmieściło. Wygląda i pachnie pięknie, ciekawa jestem bardzo ponieważ to mój pierwszy w życiu sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pierwszy sernik to poważna sprawa:) Mam nadzieję, że Ci posmakuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pięknie wygląda. chciałam się spytać o wymiary blaszki, na której piekłaś :)

      Usuń
  6. Wszystkie ciasta piekę na blasze o wymiarach 25 x 35cm:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piekłam go nie 40 minut a 1h 45 minut! Skład mało jasny... śmietana (jaka?) cukier to samo... ze spodem też zagwozdka- piec przed wylaniem masy czy nie?
    Jako że ogarniam techniki cukiernicze dałam radę, natomiast gdyby nie wygląd ciasta na zdjęciu w życiu bym się nie podjęła!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem czego tu można nie zrozumieć. O brak % śmietany można się przyczepić, ale nie wie Pani jaki cukier?? Jeśli spód musiałby być podpieczony to tak by było napisane!!! Ciasto ma q sobie litr mleka więc przed pieczeniem ma bardzo rzadką konsystencję, ale bez obaw trzeba piec tyle ile w przepisie. Widać pieczenie Panią przerosło.

      Usuń
    2. Nie wiem czego tu można nie zrozumieć. O brak % śmietany można się przyczepić, ale nie wie Pani jaki cukier?? Jeśli spód musiałby być podpieczony to tak by było napisane!!! Ciasto ma q sobie litr mleka więc przed pieczeniem ma bardzo rzadką konsystencję, ale bez obaw trzeba piec tyle ile w przepisie. Widać pieczenie Panią przerosło.

      Usuń