Ten przepis należy do tych, które zawsze się udają. Jest sprawdzony w 100%. Ma lekką i kremową konsystencję, rozpływa się w ustach i nie jest zbyt słodki. Od jakiegoś czasu piekę go non stop, nie rozpada się, więc na przyjęcie gości idealny! Przepis dostałam od mamy mojego kolegi i trochę go zmodyfikowałam.
Spód:
300 g herbatników Petit Beurre
150 g masła
Herbatniki zmielić na miałki proszek. Masło roztopić, lekko ostudzić i dodać do zmielonych herbatników. Wymieszać, powinno przypominać mokry piasek ugniatający się w dłoniach. Wyłożyć równomiernie na blachę o wymiarach 25x35cm i dokładnie ugnieść łyżką.
Masa serowa:
6 żółtek
300 g cukru
1 kg twarogu
4 łyżki śmietany
4 łyżki oleju
1 łyżka ekstraktu waniliowego
(lub 1 op. cukru waniliowego)
1 litr mleka
2,5 op. budyniu waniliowego (100g)
1 litr mleka
2,5 op. budyniu waniliowego (100g)
Wierzch:
6 białek
6 łyżek cukru
wiórki kokosowe
Żółtka i cukier ubić na gładką i puszystą masę. Dodawać po łyżce zmielony ser, potem śmietanę, olej, ekstrakt waniliowy. Zmniejszyć obroty i wlewać stopniowo mleko, pod koniec wsypać budyń. Tak przygotowaną masę wylać delikatnie na spód. Piec w temp. 190 stopni ok. 40 min. do zarumienionego wierzchu. Po koniec tego czasu ubić pianę z białek, jak już będzie sztywna, dodać cukier i jeszcze miksować ok 1 min. Następnie wyłożyć na wierzch sernika, posypać wiórkami i piec jeszcze ok 10 min aż wierzch się zezłoci. Po wystygnięciu dobrze schłodzić w lodówce.
ale piękny Ci wyszedł... moja mama zawsze taki robiła :)
OdpowiedzUsuńSuper wyszedł,ja go trochę zmodyfikowałam,zamiast śmietany dodałam serek waniliowy danio,trzy budynie. i zamiast 300 dkg cukru 200 dkg.
OdpowiedzUsuńZ serkiem nie próbowałam, ale muszę to wytestować:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam zobaczymy jutro jak wyszło:) robiłam wtortownicy 28...ledwo się zmieściło. Wygląda i pachnie pięknie, ciekawa jestem bardzo ponieważ to mój pierwszy w życiu sernik :)
OdpowiedzUsuńPierwszy sernik to poważna sprawa:) Mam nadzieję, że Ci posmakuje:)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda. chciałam się spytać o wymiary blaszki, na której piekłaś :)
UsuńWszystkie ciasta piekę na blasze o wymiarach 25 x 35cm:)
OdpowiedzUsuńPiekłam go nie 40 minut a 1h 45 minut! Skład mało jasny... śmietana (jaka?) cukier to samo... ze spodem też zagwozdka- piec przed wylaniem masy czy nie?
OdpowiedzUsuńJako że ogarniam techniki cukiernicze dałam radę, natomiast gdyby nie wygląd ciasta na zdjęciu w życiu bym się nie podjęła!
Nie wiem czego tu można nie zrozumieć. O brak % śmietany można się przyczepić, ale nie wie Pani jaki cukier?? Jeśli spód musiałby być podpieczony to tak by było napisane!!! Ciasto ma q sobie litr mleka więc przed pieczeniem ma bardzo rzadką konsystencję, ale bez obaw trzeba piec tyle ile w przepisie. Widać pieczenie Panią przerosło.
UsuńNie wiem czego tu można nie zrozumieć. O brak % śmietany można się przyczepić, ale nie wie Pani jaki cukier?? Jeśli spód musiałby być podpieczony to tak by było napisane!!! Ciasto ma q sobie litr mleka więc przed pieczeniem ma bardzo rzadką konsystencję, ale bez obaw trzeba piec tyle ile w przepisie. Widać pieczenie Panią przerosło.
UsuńCudowny przepis i serniczek polecam ! :)
OdpowiedzUsuń