niedziela, 4 września 2011

Francuskie bułeczki z dołeczkiem

Po odwiedzeniu bloga sto kolorów kuchni  wiedziałam, że muszę upiec te bułki. Nie zawiodłam się. Przepis okazał się idealny i dziecinnie prosty. Dla niecierpliwych może się jedynie dłużyć czas oczekiwania na rosnące ciasto. 


Składniki:
400 g mąki pszennej (ok. 2,6 szkl.)
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka drobnego cukru
15 g drożdży
120 ml letniego mleka (ok. 8 łyżek)
175 ml letniej wody (ok. 12 łyżek)


Przesiać mąkę z solą do dużej miski, dodać cukier i zrobić na środku wgłębienie. Drożdże rozrobić w mleku i wlać do wgłębienia.  Posypać odrobiną mąki i odstawić na kilkanaście minut, aż zaczyn zacznie bąblować.  Stopniowo dodawać wodę i mieszać, aż powstanie wilgotne, miękkie ciasto.  Wyłożyć na omączoną powierzchnię i wyrabiać przez ok 10 min, najlepiej w robocie, aż ciasto będzie elastyczne.  Włożyć do lekko naoliwionej miski i przykryć ściereczką.  Odstawić na około 1 1/2 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.   Wyrośnięte ciasto wyłożyć na omączony blat, odgazować i odstawić na 5 minut (pod przykryciem).  Podzielić ciasto na 10 równych części i z każdej uformować bułkę.  Ułożyć na blachę, przykryć i odstawić na 30 minut.  Naoliwić grzbiet dłoni i na każdej bułce zrobić głębokie wgłębienie.  Przykryć ponownie i odstawić na 5 - 10 minut.  W między czasie rozgrzać piekarnik do 230 stopni.  Nalać 250 ml wody do naczynia, wstawić je na spód piekarnika i włożyć blachę z bułkami.  Piec 15 minut, aż się zrumienią.

6 komentarzy:

  1. Witam, na początek muszę pochwalić za bardzo fajne przepisy:) Z kilku skorzystałam i wyszło znakomicie teraz pora zabrać się za bułeczki tylko mam pytanie co do opisu (jestem laikiem w pieczeniu pieczywa). Otóż piszesz -"Nalać 250 ml do naczynia, wstawić je na spód piekarnika i włożyć blachę z bułkami" - tylko co mam nalać?:) z góry dzięki za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, chodzi o wodę, należy na dnie piekarnika postawić naczynie z wodą, żeby zachować wilgotność powietrza podczas pieczenia.
    a i dziękuję za komplement. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam,
    Mam pytanie odnośnie drożdży, 15 g to drodze świeże czy suche? Wiem ze suchych dodaje sie zawsze o polowe mniej;)
    Dzięki za odpowiedz;))) super blog;)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam,
    Mam pytanie odnośnie drożdży, 15 g to drodze świeże czy suche? Wiem ze suchych dodaje sie zawsze o polowe mniej;)
    Dzięki za odpowiedz;))) super blog;)))

    OdpowiedzUsuń
  5. W przepisie są drożdże świeże. Cieszę, się, że podoba Ci się blog!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuje bardzo za szybka odpowiedz ;)
    Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń