Ostatnio próbowałam przepyszną faszerowaną, zapiekaną z serem cukinię. Nie wytrzymałam... musiałam przyrządzić chociaż trochę podobną w smaku. I udało się! Wyszła wyśmienita, szczerze polecam.
Składniki:
2 średnie cukinie
30 dag pieczarek
2 papryki czerwone
1 cebula
20 dag sera żółtego
2 łyżki oleju
sól, pieprz
zioła wg gustu (u mnie tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie)
Cukinie umyć, szczególnie skórę dokładnie wyszorować. Przeciąć wzdłuż na pół i oczyścić z nasion, tak aby powstały "łódki". Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i dusić na patelni aż wyparuje woda. Dodać 2 łyżki oleju. Cebulę obrać i pokrojoną w kostkę wrzucić do pieczarek. Trochę podsmażyć i dodać również pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Smażyć wszystko kilka minut, dodać przyprawy i faszerować łódki z cukinii. Wierzch posypać startym żółtym serem, lekko posypać ziołami prowansalskimi. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 30 min, aż ser się zarumieni.
robiłam dzisiaj podobną cukinię :) pyszności
OdpowiedzUsuńkocham zapiekane warzywa z nadzieniem :)
OdpowiedzUsuńDanie wychodzi bardzo smaczne, ja jednak zmodyfikowałam je trochę, dodając do farszu kawałki piersi z kurczaka. Wtedy danie jest bardziej pożywne, ale jak dla mnie to lepiej. :)
OdpowiedzUsuńZ kurczakiem też musi być pyszne:) Na pewno wypróbuję
OdpowiedzUsuńTo jest przepyszne. Też wolę z kurczakiem. Dodaję jeszcze sos czosnkowy. Polecam
OdpowiedzUsuńczy to się zjada w całości?
OdpowiedzUsuń