środa, 24 sierpnia 2011

Zapiekane łódki z cukinii

Ostatnio próbowałam przepyszną faszerowaną, zapiekaną z serem cukinię. Nie wytrzymałam... musiałam przyrządzić chociaż trochę podobną w smaku. I udało się! Wyszła wyśmienita, szczerze polecam. 




Składniki:
2 średnie cukinie
30 dag pieczarek
2 papryki czerwone
1 cebula
20 dag sera żółtego
2 łyżki oleju
sól, pieprz
zioła wg gustu (u mnie tymianek, rozmaryn, zioła prowansalskie) 


Cukinie umyć, szczególnie skórę dokładnie wyszorować. Przeciąć wzdłuż na pół i oczyścić z nasion, tak aby powstały "łódki". Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i dusić na patelni aż wyparuje woda. Dodać 2 łyżki oleju. Cebulę obrać i pokrojoną w kostkę wrzucić do pieczarek. Trochę podsmażyć i dodać również pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Smażyć wszystko kilka minut, dodać przyprawy i faszerować łódki z cukinii. Wierzch posypać startym żółtym serem, lekko posypać ziołami prowansalskimi. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok 30 min, aż ser się zarumieni. 





6 komentarzy:

  1. robiłam dzisiaj podobną cukinię :) pyszności

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham zapiekane warzywa z nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie wychodzi bardzo smaczne, ja jednak zmodyfikowałam je trochę, dodając do farszu kawałki piersi z kurczaka. Wtedy danie jest bardziej pożywne, ale jak dla mnie to lepiej. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z kurczakiem też musi być pyszne:) Na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  5. To jest przepyszne. Też wolę z kurczakiem. Dodaję jeszcze sos czosnkowy. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  6. czy to się zjada w całości?

    OdpowiedzUsuń