czwartek, 17 marca 2011

Tort obłędnie czekoladowy

Prawdziwy tort czekoladowy - gęsty, wilgotny i mięsisty. Nie wymaga przełożenia masą, gdyż jest tak intensywny, że już jeden mały kawałek na długo zaspokaja ochotę na czekoladę. Jako czekoladowy klasyk, nie należy do ciast puszystych, jest zbity i ciężki. Dla osób nie przepadających za gorzką czekoladą może być za mało słodki. Przepis znalazłam na kwestii smaku.

Składniki:
350 g czekolady gorzkiej (60-70% zawartości kakao)
1/2 szklanki likieru kawowego lub np. brandy, amaretto, baileys
1/4 szklanki kakao
250 g masła (najlepiej niesolonego)
3/4 szklanki cukru drobnego
1/2 szklanki mąki
10 jajek (oddzielnie białka i żółtka) w temp. pokojowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu winnego

Polewa czekoladowa:
200 g czekolady deserowej
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
1/4 szklanki likieru kawowego

Piekarnik nagrzać do 160ºC. W plastikowej misce umieścić czekoladę, likier, kakao, masło, 1/2 szklanki wody, 1/2 szklanki cukru. Miskę ustawić na rondelku z gotującą się wodą i mieszając drewnianą łyżką rozpuścić i połączyć wszystkie składniki w jednolitą masę. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Żółtka ubić na puszysty krem. Wymieszać drewnianą łyżką z ostudzoną masą czekoladową i bardzo delikatnie połączyć z mąką przesianą wcześniej z proszkiem do pieczenia.

Ubić białka na pianę z dodatkiem octu winnego. Stopniowo dodawać resztę cukru, ubijając aż piana będzie sztywna. Połowę piany wymieszać (drewnianą łyżką lub szpatułką) z masą czekoladową, następnie dodać drugą połowę piany i również wymieszać. 

Przelać masę do przygotowanej tortownicy o średnicy ok. 25 cm. Piec w środkowej części piekarnika przez 1 godzinę i 15 minut. Sprawdzić drewnianym patyczkiem lub wykałaczką czy ciasto jest już upieczone w środku, jeśli jest jeszcze bardzo klejące, piec przez kolejne 5 - 10 minut. Uważać, aby ciasta nie zrumienić za bardzo, bo będzie gorzkie.
Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie (opadnie do poziomu formy i trochę się skurczy). 

Składniki na polewę rozpuścić w rondelku o grubym dnie, mieszać aż wszystko się połączy.

Ciasto po ostudzeniu wyłożyć na paterę spodem do góry i polać polewą czekoladową. Jak masa wystygnie, udekorować dowolnie czekoladą.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz