Gęsty i słodki likier, szczególnie lubiany przez kobiety. Alkohol nie wydaje się mocny, jednak potrafi zakręcić w głowie.
Składniki:
200-250ml wódki (szklanka)
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1/2 szkl. mleka 3% lub mleka skondensowanego niesłodzonego
1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Zamkniętą puszkę z mlekiem słodzonym zalać w garnku wodą i gotować 2 godziny, pilnując aby cały czas puszka była zanurzona w wodzie. Po ugotowaniu wystudzić i dopiero potem otworzyć puszkę.
Zimny karmel przełożyć do miski, miksować i powoli wlewać wódkę. Dodać cukier puder, rozpuszczoną w łyżeczce wody kawę i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać. Przelać do butelki o pojemność 0,7 l. Przechowywać najlepiej w lodówce.
Zimny karmel przełożyć do miski, miksować i powoli wlewać wódkę. Dodać cukier puder, rozpuszczoną w łyżeczce wody kawę i mleko. Wszystko dokładnie wymieszać. Przelać do butelki o pojemność 0,7 l. Przechowywać najlepiej w lodówce.
Polecam zamienić mleko na śmietankę 30% oraz wódkę na whisky - efekt jeszcze lepszy od tutaj opisanego ;) Podawać obowiązkowo z kostką lodu!
OdpowiedzUsuńzrobiłam wg przepisu z whisky i rewelacja ;) mam w domu oryginał i praktycznie nie różni się od tego tak samo pyszny ;) POLECAM
Usuń