sobota, 19 lutego 2011

Pączki hiszpańskie

Przepis znalazłam na inspirującym blogu mojewypieki.blox.pl. Pączki w niczym nie są gorsze od tych z cukierni. W smaku są delikatne i rozpływające się w ustach. W wykonaniu dziecinnie proste, lecz troszeczkę czasochłonne, ale grzechu warte! Od dzisiaj będą często towarzyszyć na moim stole. Idealne na tłusty czwartek.

Składniki na ok 20 - 25 szt.
20 dag mąki
10 dag masła 
1 szkl. wody
szczypta soli
4 jajka
olej do smażenia

Lukier 
szklanka cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
kilka kropli soku z cytryny

W garnku zagotować szklankę wody z masłem i solą. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka. Gdy ciasto ostygnie, zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Przełożyć do szprycy cukierniczej. Rozłożyć papier pergaminowy i posmarować cienko olejem. Wyciskać kółka o średnicy ok 7cm. Papier z kółkami rozciąć na kwadraty, tak aby każdy pączek był na osobnym papierku.

Olej rozgrzać w szerokim rondlu lub w wysokiej patelni. Wkładać pączki papierem do góry, po czym po kilku sekundach go zdjąć. Smażyć na złoty kolor. Wykładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Cukier puder utrzeć z 2 - 3 łyżkami wrzątku i sokiem. Ostudzone pączki udekorować lukrem, maczając do połowy każdą sztukę.


2 komentarze:

  1. Kochani, a ja znam te pączki jako nasze rodzime "gniazdka poznańskie"! I w cukierniach też tak chyba...

    OdpowiedzUsuń
  2. Można spotkać obie nazwy, pączki hiszpańskie i gniazda, ale nie wiedziałam, że poznańskie:) Nie ważne jaka nazwa.... ważne, że są pyyszne!

    OdpowiedzUsuń