Lemon curd jest moim najnowszym odkryciem. To mocno cytrynowy, słodki i kwaskowaty krem, o delikatnej i gładkiej konsystencji budyniu. Można nim nadziewać babeczki, pączki, naleśniki, tarty. Doskonały jako polewa do serników, lodów lub po prostu do wyjadania łyżeczką :) Jego wykonanie jest bajecznie proste.
Składniki na 1 słoik o pojemności ok 400ml.
3 cytryny (skórka i sok)
30 dag cukru
10 dag masła
3 jajka
Zetrzeć skórkę z cytryn i wycisnąć z nich cały sok.W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, dodać cukier, roztrzepane jajka, skórkę i sok z cytryn. Dokładnie mieszać, nie przerywając, aż zgęstnieje. Nie dopuścić do gotowania. Zdjąć z ognia i przetrzeć przez gęste sitko. Przelać do słoika i zamknąć aby nie powstał kożuch. Po ostudzeniu włożyć do lodówki, w której może leżeć ok tygodnia.
a jak nie źgęstniał??
OdpowiedzUsuń