Pyszne i rozpływające się w ustach ciasto z biszkoptów przekładanych toffi i bitą śmietaną, polane owocową galaretką. Na dodatek nasączone kawą.
Biszkopt:
4 jajka
0,6 szklanki mąki pszennej
0,6 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Masa:
1/2 litra śmietany 36%
cukier waniliowy
1-2 łyżki cukru pudru
Poncz:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki gorącej wody
Dodatkowo
1 puszka mleka słodzonego
ok. 30 dag okrągłych biszkoptów
2 galaretki w ulubionym smaku
0,6 szklanki mąki pszennej
0,6 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Masa:
1/2 litra śmietany 36%
cukier waniliowy
1-2 łyżki cukru pudru
Poncz:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
1/2 szklanki gorącej wody
Dodatkowo
1 puszka mleka słodzonego
ok. 30 dag okrągłych biszkoptów
2 galaretki w ulubionym smaku
- Białka ubić na najwyższych obrotach, dodać powoli cukier i nadal ubijać.
- Zmniejszyć obroty i dodać żółtka i nadal ubijać.
- Mąkę, proszek do pieczenia i kakao razem wymieszać i dodawać po łyżce do masy, delikatnie mieszając.
- Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach ok. 25x35 cm. i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C.
- Ostudzić i nasączyć ponczem.
- Puszkę z mlekiem słodzonym gotować 3 godziny, całkowicie zanurzoną w wodzie w garnku. Lekko ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
- Następnie ułożyć biszkopty lekko nasączone ponczem z kawy, a na nie ubitą śmietanę z cukrem waniliowym i cukrem pudrem.
- Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką, rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach gorącej wody. Schłodzić w lodówce przynajmniej 2-3 godziny.
- Najlepsze następnego dnia. Kroić tuż przed podaniem.
PYYYYCHA!!!
OdpowiedzUsuń