Składniki:
cebula (dowolna ilość)
mąka pszenna (1 czubata łyżka na 1 cebulę)
olej do smażenia (ok. 0,5 litra)
sól
- Cebulę pokroić w kostkę, ale niezbyt drobną. Wrzucić do wysokiej miski.
- Mąkę wymieszać z cebulą i wrzucić na sitko, aby usunąć jej nadmiar.
- Olej nagrzać (musi być mocno nagrzany - temp. ok 180 st. C).
- Cebulę wrzucić na głęboki olej i smażyć ok 10-15 min często mieszając, aby cebula się nie przypaliła.
- Przygotować szerokie sitko i duży talerz, a na nim ręcznik papierowy.
- Jak już cebula nabierze złotego koloru wyciągać łyżką cedzakową i przekładać do sitka, następnie na talerz, aby odsączyć tłuszcz.
- Przełożyć do wysokiej miski, posolić i dobrze wymieszać.
- SOLIMY DOPIERO PO USMAŻENIU!!!
- Tak przygotowaną cebulkę należy przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku, nawet kilka miesięcy.
ale fajnie, moja córka uwielbia teraz juz wiem jak jej ją zrobić.
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis..a ja ostatnio kupiłam cebulkę prażoną w Biedronce..ale teraz juz będę robić sama ..
OdpowiedzUsuńFaktycznie jest to banalnie proste! Lubię takie dodatki, z pewnością ją zrobię :))
OdpowiedzUsuńsuper przepis!
OdpowiedzUsuńI to...takie proste? Dotychczas ją kupowałam, ale koszta są niewspółmierne do jakości i prostoty zrobienia jej we własnej kuchni ;)
OdpowiedzUsuńRobilam taką kiedyś i już wiem co źle zrobiłam. Smażyłam ją na odrobinie oleju, a dopiero u Ciebie widzę, że to na głębokim tłuszczu trzeba!
OdpowiedzUsuńTa ze sklepu jest okropna, ta będzie świetnym dodatkiem w mojej kuchni
OdpowiedzUsuńOststnio właśnie zastanawiałam się jak taką cebulkę zrobić ;) Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńsuper Hubert !
OdpowiedzUsuńwłaśnie skończyłam prażyć cebulkę;-) świetny przepis! dzięki!
OdpowiedzUsuńSuper przepis wlaśnię skończyłem i wyszło genialnie :>)
OdpowiedzUsuńWlasnie skończyłem i ją spaliłem xD
OdpowiedzUsuńZjebałeś...
OdpowiedzUsuńSuper przepis! :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Tyle tylko, że smażyłem około 30 minut, ale to raczej kwestia jakiego się użyje oleju.
OdpowiedzUsuńBez mąki też wychodzi super :-)
OdpowiedzUsuń