poniedziałek, 19 marca 2012

Sałatka gyros

Ta sałatka jest naprawdę bardzo smaczna! Zrobiłam ją ostatnio na moje urodziny i bardzo szybko znikła ze stołu, a był to wielki półmisek. 


Składniki:
3 filety z kurczaka
2 cebule
3 ogórki konserwowe
mała kapusta pekińska
1 papryka czerwona
kukurydza w puszce
4 jajka
majonez
ketchup
przyprawa gyros - całe opak.
cebulka prażona (niekoniecznie)
2-3 łyżki oleju

  • Kilka godzin wcześniej, najlepiej w poprzedni dzień pokroić filety na drobną kostkę. Wrzucić do miski i wymieszać z olejem i całą przyprawą gyros.
  • Następnego dnia mięso wrzucić na dobrze rozgrzaną patelnię, usmażyć. W tym czasie pokroić cebulę w drobną kostkę. Gdy mięso już się usmaży, zdjąć z ognia i wrzucić cebulę, nie smażyć (cebula lekko zmięknie ale będzie w środku nadal surowa i chrupiąca).
  • W tym czasie ugotować jajka na twardo, obrać i ostudzić. Pokroić w średnią kostkę. 
  • Kapustę pekińską drobno pokroić. Paprykę i ogórki także pokroić w kostkę. 
  • Przygotować miskę z szerokim dnem (najlepiej nadaje się naczynie żaroodporne).
  • Układać składniki warstwowo: 2 garście kapusty pekińskiej, połowa usmażonego kurczaka z cebulą, ogórki. Warstwę ogórków posmarować ok. 3 łyżkami majonezu i polać na niego trochę ketchupu. Następnie dalej układać połowę kukurydzy i połowę papryki, znowu 2 garście kapusty pekińskiej, majonez i ketchup j.w. Potem pozostałe mięso, kukurydza, papryka, kapusta pekińska, jajka, ketchup i majonez. Wierzch posypać prażoną cebulką. 
  • Układanie można sobie ułatwić i nie rozdzielać mięsa, kukurydzy i papryki na 2 części, ale tak jest smaczniej. 
  • Schłodzić przynajmniej na 2-3 godziny przed podaniem, żeby sałatka przeszła zapachem przyprawy gyros. 

9 komentarzy:

  1. Sałatka gyros to obowiązkowa pozycja na każdej imprezie rodzinnej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. jedna z moich najulubieńszych ;)
    pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
    szana-banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. sałatka jest naprawdę genialna:) ja do swojej robię dodatkowo jeszcze sos (zamiast samego majonezu): 3 łyżki śmietany, 3 łyżki majonezu, mały jogurt naturalny, ząbek czosnku lub czosnek w kostkach i mała saszetka przyprawy do sałatek WŁoSKA.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadalam ja nie raz u znajomych,ale jeszcze nigdy nie robilam sama.Mysle,ze w ta sobote zagosci w koncu na moim stole,dzieki za przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  5. robię identyczną jest pyszna, zwłaszcza kurczak w przyprawie

    OdpowiedzUsuń
  6. Co tu dużo mówić - świetny przepis zarówno na imprezę jak i rodzinne spotkanie ;) U mnie w domu zawsze się sprawdza! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zniknęła chyba...

    OdpowiedzUsuń
  8. Powiem Wam szczerze, że czekam już z utęsknieniem na te ciepłe dni i na tego smacznego grilla, który mam nadzieję, że za chwilę znów będzie u nas co weekend. Liczę na to, że jesień i zima szybko miną. Ogólnie planujemy też kupić sobie nowego grilla na nowy sezon, z racji tego, że będziemy mieli pięknie urządzony ogród. Mam nadzieję, że wszystko się uda i że kupimy nasz wymarzony grill, który widzieliśmy na stronie https://polgrill.pl/ . Podobno to jedna z najlepszych firm, jeśli chodzi o ofertę i wybór różnych grillów.

    OdpowiedzUsuń