środa, 16 marca 2011

Sernik gotowany

Bardzo dobry i szybki w wykonaniu sernik. Należy do tych ciast, które zawsze się udają. Jego plusem jest także to, że nie jest zbyt słodki. Dopełnieniem smaku jest pyszna kakaowa, lekko gorzkawa polewa kakaowa. 

Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki
125 g dobrej margaryny (pół kostki)
2 jajka
1 szkl. cukru
1 łyżka miodu 
1 łyżeczka sody
3 łyżki śmietany
2 płaskie łyżki kakao

Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na 3 części i każdą z nich rozłożyć na blasze, na papierze do pieczenia i osobno upiec po ok 15-20 min w temperaturze ok. 180ºC. Placki będą po upieczeniu twarde. Należy uważać, aby się nie połamały przy odklejaniu papieru.

Masa serowa:
125 g dobrej margaryny (pół kostki)
0,5 szkl. mleka
1 szklanka cukru
1 kg sera twarogowego z wiaderka
4 jajka
1 op. budyniu waniliowego (ok 40g)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Margarynę, połowę mleka i cukier zagotować. Dodać ser z wiaderka i roztrzepane jajka. Gotować aż lekko zgęstnieje. Na koniec, cały czas mieszając wlać rozrobiony w reszcie mleka budyń z mąką ziemniaczaną i kilka kropli olejku. Gotować jeszcze ok 2 - 3 min.

Polewa:
85 g margaryny (1/3 kostki)
łyżka wody
2 łyżki kakao
3 czubate łyżki cukru

Wszystkie składniki doprowadzić do zagotowania w rondelku na małym ogniu do rozpuszczenia cukru, lecz nie gotować. (Jeśli tłuszcz oddzieli się od masy, należy bardzo szybko wymieszać trzepaczką lub w ostateczności odlać tłuszcz i wlać łyżkę wody).

Gorącą masą serową przełożyć placki. Wierzch posmarować polewą. Po ostygnięciu, włożyć do lodówki. Najlepsze po kilku godzinach schłodzenia.


9 komentarzy:

  1. wspaniały! Bardzo lubię ten sernik, co prawda robiłam zawsze z innego przepisu, ale muszę koniecznie spróbować z Twojego

    OdpowiedzUsuń
  2. na sam widok się zaśliniłam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. faktycznie masz sie na widok czego slinić. glupie ciotki

    OdpowiedzUsuń
  4. super sernik dawno takiego nie jadłam muszę wypróbować ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. Własnie go upieklam te placki naprawde sa twarde.Jutro zrobie mase serowa zobaczymy czy ciasto zmieknie.o efektach napisze.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto naprawde godne polecenia masa puszysta poprostu bardzo smaczna pychota,te twarde placki zmiekkly i staly sie niesamowicie mieciutkie.

    OdpowiedzUsuń
  7. jakiej śmietany

    OdpowiedzUsuń
  8. Witaj Aniu.
    Mam konkretne pytanko. Czy to są proporcję na dużą blachę?

    OdpowiedzUsuń