Bardzo dobry i szybki w wykonaniu sernik. Należy do tych ciast, które zawsze się udają. Jego plusem jest także to, że nie jest zbyt słodki. Dopełnieniem smaku jest pyszna kakaowa, lekko gorzkawa polewa kakaowa.
Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki
125 g masła lub margaryny
2 jajka
1 szkl. cukru
1 łyżka miodu
1 łyżeczka sody
3 łyżki śmietany
2 płaskie łyżki kakao
Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na 3 części i każdą z nich rozłożyć na blasze 25x35 cm, na papierze do pieczenia i osobno upiec po ok 15-20 min w temperaturze ok. 180ºC. Placki będą po upieczeniu twarde. Należy uważać, aby się nie połamały przy odklejaniu papieru.
Masa serowa:
125 g masła lub margaryny
0,5 szkl. mleka
1 szklanka cukru
1 kg sera twarogowego z wiaderka
4 jajka
1 op. budyniu waniliowego (ok 40g)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Margarynę, połowę mleka i cukier zagotować. Dodać ser z wiaderka i roztrzepane jajka. Gotować aż lekko zgęstnieje. Na koniec, cały czas mieszając wlać rozrobiony w reszcie mleka budyń z mąką ziemniaczaną i kilka kropli olejku. Gotować jeszcze ok 2 - 3 min.
Polewa:
85 g margaryny (1/3 kostki)
łyżka wody
2 łyżki kakao
3 czubate łyżki cukru
Wszystkie składniki doprowadzić do zagotowania w rondelku na małym ogniu do rozpuszczenia cukru, lecz nie gotować. (Jeśli tłuszcz oddzieli się od masy, należy bardzo szybko wymieszać trzepaczką lub w ostateczności odlać tłuszcz i wlać łyżkę wody).
Gorącą masą serową przełożyć placki. Wierzch posmarować polewą. Po ostygnięciu, włożyć do lodówki. Najlepsze po kilku godzinach schłodzenia.
wspaniały! Bardzo lubię ten sernik, co prawda robiłam zawsze z innego przepisu, ale muszę koniecznie spróbować z Twojego
OdpowiedzUsuńna sam widok się zaśliniłam :)
OdpowiedzUsuńfaktycznie masz sie na widok czego slinić. glupie ciotki
OdpowiedzUsuńsuper sernik dawno takiego nie jadłam muszę wypróbować ten przepis
OdpowiedzUsuńWłasnie go upieklam te placki naprawde sa twarde.Jutro zrobie mase serowa zobaczymy czy ciasto zmieknie.o efektach napisze.
OdpowiedzUsuńCiasto naprawde godne polecenia masa puszysta poprostu bardzo smaczna pychota,te twarde placki zmiekkly i staly sie niesamowicie mieciutkie.
OdpowiedzUsuńjakiej śmietany
OdpowiedzUsuńmoże być śmietana 12-18%
OdpowiedzUsuńWitaj Aniu.
OdpowiedzUsuńMam konkretne pytanko. Czy to są proporcję na dużą blachę?