Cynamonowe palmiery - tak brzmi oryginalna nazwa, bo kształt tych ciasteczek ma przypominać liście palmy. W moim wykonaniu lepszym określeniem byłoby - cynamonowe serduszka. Ale nie o nazwę tu chodzi, lecz o banalność i szybkość wykonania. Do tego boski zapach cynamonu... wszystko tworzy efektowny wygląd i smak. Przepis jest szczególnie przydatny, gdy przyjdą do nas niezapowiedziani goście a my nie wiemy jak szybko przyrządzić coś dobrego :)
Składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego
1 łyżka cynamonu
0,5 szkl. cukru
Cukier i cynamon razem wymieszać. Lekko oprószyć tym stolnicę i rozłożyć ciasto francuskie. Na jego całą powierzchnię rozsypać część mieszanki i chwycić przeciwległe krótsze brzegi ciasta, składając prawą i lewą stronę na pół, tak aby brzegi spotkały się na środku ciasta. Posypać mieszanką i ponownie złożyć 2 brzegi na pół. Posypać i ostatni raz złożyć jak książkę. Lekko docisnąć i obtoczyć rulon pozostałą mieszanką. Kroić na plastry o grubości ok 1 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200ºC około 15 minut, do momentu aż się zezłocą, w połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.
Moje i męża ulubione ciasteczka z ciasta francuskiego :-) Szybko i pysznie :-)
OdpowiedzUsuńRybulka