sobota, 12 marca 2011

Cynamonowe palmiery

Cynamonowe palmiery - tak brzmi oryginalna nazwa, bo kształt tych ciasteczek ma przypominać liście palmy. W moim wykonaniu lepszym określeniem byłoby - cynamonowe serduszka. Ale nie o nazwę tu chodzi, lecz o banalność  i szybkość wykonania. Do tego boski zapach cynamonu... wszystko tworzy efektowny wygląd i smak. Przepis jest szczególnie przydatny, gdy przyjdą do nas niezapowiedziani goście a my nie wiemy jak szybko przyrządzić coś dobrego :) 

Składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego
1 łyżka cynamonu
0,5 szkl. cukru

Cukier i cynamon razem wymieszać. Lekko oprószyć tym stolnicę i rozłożyć ciasto francuskie. Na jego całą powierzchnię rozsypać część mieszanki i chwycić przeciwległe krótsze brzegi ciasta, składając prawą i lewą stronę na pół, tak aby brzegi spotkały się na środku ciasta. Posypać mieszanką i ponownie złożyć 2 brzegi na pół. Posypać  i ostatni raz złożyć jak książkę. Lekko docisnąć i obtoczyć rulon pozostałą mieszanką. Kroić na plastry o grubości ok 1 cm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200ºC około 15 minut, do momentu aż się zezłocą, w połowie pieczenia przewrócić na drugą stronę.




1 komentarz:

  1. Moje i męża ulubione ciasteczka z ciasta francuskiego :-) Szybko i pysznie :-)

    Rybulka

    OdpowiedzUsuń