czwartek, 28 stycznia 2016

Churros

Churros jest hiszpańskim a także meksykańskim przysmakiem, który zdobywa dużą popularność również w Polsce, szczególnie w karnawale. Dlatego polecam Wam wypróbować przepis na najbliższy tłusty czwartek. Churros robione jest z ciasta parzonego, można je porównać do pączków hiszpańskich lub inaczej zwanych gniazdami. Najczęściej podajemy je z gorącą czekoladą lub sosem czekoladowym. Przepis znalazłam na stronie kwestiasmaku, mleko zastąpiłam wodą, bo na wodzie opiera się oryginalny przepis. 



Składniki na ok. 50 szt. 
  • 250 ml wody
  • 50 g masła
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • szczypta soli
  • 200 g mąki
  • 3 jajka
Sos czekoladowy
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g czekolady ciemnej deserowej
  • 1 łyżka masła
  • opcjonalnie 2 łyżeczki rumu 

Dodatkowo
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • szczypta cynamonu
  • rękaw cukierniczy
  • termometr kuchenny

  1. Wodę zagotować z masłem, cukrem wanilinowym i solą. Dodać mąkę, zdjąć z ognia  i energicznie mieszać drewnianą łyżką przez ok. 2 minuty, aż powstanie gładka i odchodząca od brzegów garnka masa. Ostudzić 
  2. Ciasto przełożyć do miski. Wbijać po jednym jajku i miksować mikserem do połączenia się składników w gładkie, jednolite ciasto.
  3. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego zakończonego gwiazdką. 
  4. Rozgrzać olej w rondelku do 180 stopni C (najlepiej użyć do tego termometru kuchennego), zmniejszyć ogień.  Wyciskać ok.10 cm kawałki ciasta bezpośrednio do tłuszczu. Końce odcinać nożyczkami lub nożem.
  5. Smażyć  z każdej strony na złoty kolor, wyławiać łyżką cedzakową i odkładać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. 
  6. Po przestudzeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
  7. Przygotować sos czekoladowy: śmietanę kremówkę przełożyć do rondelka i zagotować na małym ogniu. Czekoladę połamać w kostkę i przełożyć do miski razem z masłem. Jak tylko śmietana zacznie wrzeć, zalać nią czekoladę. Lekko wymieszać łyżka i odczekać 2-3 minuty do rozpuszczenia czekolady. Następnie dokładnie wymieszać rózgą kuchenną do uzyskania gładkiego sosu. 
  8. Churros maczać w sosie czekoladowym. 


1 komentarz:

  1. Bardzo je lubię, szczególnie z czekoladą przepyszne. Wspaniale wyszły :)

    OdpowiedzUsuń