niedziela, 6 września 2015

Dietetyczne mocno czekoladowe ciasto (wg Montignaca)


Jeśli jesteście na diecie, a nie potraficie odmówić sobie kawałka ciasta w dodatku czekoladowego, to ten przepis jest idealny. Mocno czekoladowe ciasto, bez mąki i cukru.



Składniki na ciasto:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 300 g czekolady o zawartości min. 70% kakao
  • 25 ml rumu
  • 2 łyżki fruktozy
  • 6 jajek
  • sól morska
Polewa:
  • 150 g czekolady o zawartości 70% kakao
  • kilka łyżek mleka 0,5 %

  1. Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. 
  2. Formę o wymiarach 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Kawę rozpuścić w 100 ml gorącej wody. W garnuszku rozgrzać niewielka ilość wody. Czekoladę połamać, włożyć do miski, miskę położyć nad garnuszkiem z gorącą wodą, mieszając rozpuścić w tzw. "kąpieli wodnej". Dodać rum, fruktozę i kawę, wymieszać.
  4. Jajka podzielić na żółtka i białka. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na pianę. Żółtka dodać do czekolady, wymieszać na jednolitą masę. Dodać piane, ostrożnie wymieszać łopatką, uważając aby nie opadła. Masę wlać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
  5. Przygotować polewę: rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej jw. Dodać mleko i dokładnie wymieszać. Oblać polewą ciasto. 
Przepis pochodzi z książki "Schudnij z Montignakiem" - Michel Montignac


1 komentarz:

  1. Bardziej czekoladowe od samej czekolady, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń