wtorek, 19 kwietnia 2011

Pasztet drobiowy

Zrobiłam go pierwszy raz, a mój mąż po spróbowaniu od razu stwierdził, że jest wyśmienity. Nadaje się do kanapek, a także jako przystawka dla gości. Z przepisu wychodzi bardzo duża porcja, dlatego można go zrobić z połowy składników.

Składniki:
4 ćwiartki kurczaka
0,5 kg boczku surowego
0,5 kg wątróbki drobiowej
1 średni seler
1 duża pietruszka (korzeń)
3-4 marchewki
2 bułki
2 cebule
kilka ząbków czosnku
4 jajka
sól, pieprz


Mięso (oprócz wątróbki), obrane marchew, pietruszkę i seler zalać w garnku wodą tak aby tylko wszystko pokryć i gotować w całości aż będzie miękkie. Wątróbkę dodać pod koniec gotowania. Wszystko odcedzić, pozostawiając wywar. Po ostygnięciu wszystko przekręcić przez maszynkę. Bułki namoczyć w wywarze i również zmielić razem z cebulą i czosnkiem. Do masy dodać żółtka jajek, sól, pieprz oraz pozostały wywar. Na końcu ubić pianę z białek i dodać do masy, delikatnie wymieszać i przelać do blachy. Może być do 1 dużej 20x35cm lub do 2 podłużnych keksówek. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok godzinę bądź dłużej do zarumienienia wierzchu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz