środa, 6 kwietnia 2011

Sajgonki drobiowe

Sajgonki to prawdziwy klasyk w kuchni azjatyckiej, który możemy zrobić samodzielnie w domu. Wbrew pozorom przygotowanie ich wcale nie jest trudne i czasochłonne. Można faszerować je mięsem,  warzywami lub innym farszem jakim tylko chcemy.



Składniki
ok. 20 płatów papieru ryżowego
100g  makaronu chińskiego (tzw. sojowego)
1 filet z kurczaka
1 duża marchew
2 małe cebule
garść suszonych grzybów
3-4 liście kapusty (np. włoskiej lub pekińskiej)
przyprawa do kuchni chińskiej
sól, pieprz, 
papryka słodka lub ostra (wg uznania)
olej do smażenia

  • Grzyby zalać wrzątkiem i pozostawić na ok 20 min. Po odsączeniu pokroić w drobną kostkę
  • Makaron ryżowy także zalać wrzątkiem i pozostawić na 2 min w wodzie, następnie przecedzić, przelać zimną wodą, odcisnąć nadmiar wody i pokroić.
  • Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki, kapustę drobno poszatkować a cebulę pokroić.
  • Filet z kurczaka także bardzo drobno pokroić w kostkę. Łyżkę oleju rozgrzać na patelni i wrzucić mięso. Gdy się usmaży i zacznie się rumienić wrzucić wszystkie składniki i wszystko razem dusić przez ok 15-20 minut. W tym czasie dodać sól, pieprz, paprykę i trochę przyprawy do kuchni chińskiej dla uzyskania orientalnego smaku. Gdy już będzie gotowe pozostawić do ostygnięcia.

  • Pojedyncze płaty papieru ryżowego moczyć w gorącej wodzie i od razu wyciągać, aby się nie porwały, następnie położyć na drewnianą deskę. Na brzeg płata nakładać po 1 łyżce farszu i delikatnie zawijać tak jak to przedstawiłam na poniższym zdjęciu. (Rada: aby sajgonka nie rozpadła się podczas smażenia, brzeg zwijanego papieru można "skleić" mieszanką 2 łyżek mąki ziemniaczanej z 2 łyżkami wody. Po zwinięciu wszystkich sajgonek można przystąpić do smażenia.
  • Na patelni dobrze nagrzać olej. Musi go być na tyle, aby pokrywał do połowy sajgonki. Wkładać sajgonki, uważając, żeby się nie dotykały, ponieważ się posklejają. Najlepiej obracać łyżką, aby się nie przedziurawiły. Smażyć do momentu aż się zarumienią. Wykładać na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza