Krówka w mojej wersji: ciasto miodowe i biszkopty przekładane masą budyniową, kajmakową oraz bitą śmietaną. Pyszne połączenie w wysokokalorycznej wersji :)
Ciasto miodowe:
2 szkl. mąki
łyżeczka sody
5 łyżek cukru
15 dag margaryny
jajko
2 łyżki miodu
Wszystkie składniki siekać, aż powstanie kaszka. Wtedy szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części i upiec osobno na blaszce o wymiarach ok 25 x 35cm. Piec ok. 20 min w temp. 180st.
Krem budyniowy:
5 łyżek cukru
0,5 litra mleka
1 czubata łyżka mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag masła
cukier waniliowy
Dodatkowo:
puszka mleka skondensowanego słodzonego
200-300ml śmietany kremówki 30 lub 36%
łyżka czubata cukru pudru
kilka kostek czekolady deserowej
ok. 20 dag biszkoptów okrągłych
Zamkniętą puszkę z mlekiem gotować 3h całkowicie zanurzoną w wodzie. Wystudzić i gotowa masa kajmakowa. Bitą śmietanę ubić z cukrem pudrem.
Przekładać po kolei ciasto miodowe, budyń, ciasto miodowe, masę kajmakową, biszkopty, bita śmietana, starta czekolada.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz