wtorek, 28 grudnia 2010

Krówka

Krówka w mojej wersji: ciasto miodowe i biszkopty przekładane masą budyniową, kajmakową oraz bitą śmietaną. Pyszne połączenie w wysokokalorycznej wersji :)


Ciasto miodowe:
2 szkl. mąki
łyżeczka sody
5 łyżek cukru
15 dag margaryny
jajko
2 łyżki miodu


Wszystkie składniki siekać, aż powstanie kaszka. Wtedy szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części i upiec osobno na blaszce o wymiarach ok 25 x 35cm. Piec ok. 20 min w temp. 180st. 
Krem budyniowy:
5 łyżek cukru
0,5 litra mleka
1 czubata łyżka mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag masła
cukier waniliowy
Oba rodzaje mąki wymieszać z połową szklanki mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem. Gdy się zagotuje, wlać rozrobioną w mleku mąkę, dobrze mieszać, aż powstanie budyń. Wystudzić. Utrzeć masło z cukrem waniliowym, dodawać po łyżce budyń.

Dodatkowo:
puszka mleka skondensowanego słodzonego
200-300ml śmietany kremówki 30 lub 36%
łyżka czubata cukru pudru
kilka kostek czekolady deserowej 
ok. 20 dag biszkoptów okrągłych
Zamkniętą puszkę z mlekiem gotować 3h całkowicie zanurzoną w wodzie. Wystudzić i gotowa masa kajmakowa. Bitą śmietanę ubić z cukrem pudrem. 

Przekładać po kolei ciasto miodowe, budyń, ciasto miodowe, masę kajmakową, biszkopty, bita śmietana, starta czekolada.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz