Ciasto jest dziecinnie proste i bardzo smaczne, wilgotne i puszyste. Rabarbar można oczywiście zastąpić innymi owocami.
Składniki:
250 g margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
2 jaja
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
rabarbar lub inne owoce (ok 1 kg)
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
2 jaja
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
rabarbar lub inne owoce (ok 1 kg)
- Margarynę z cukrem i wodą rozpuścić w rondelku (nie gotować).
- Po przestudzeniu dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować.
- Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub mąką blachę o wymiarach 25x35cm.
- Na wierzchu delikatnie poukładać obrane i pokrojone w cząstki owoce. Układamy je w niewielkich odstępach od siebie, tak aby ciasto mogło wyrosnąć.
- Pieczemy na złoty kolor w temperaturze ok. 180-200 stopni.
- Gotowe obficie posypujemy cukrem pudrem. Jest smaczne na ciepło i na zimno.
Jestem kompletny nieuk w ciastach i bez cienia nadziei, że się uda zaryzykowałam zrobienie ciasta wg Twojego przepisu, bo żal mi było rabarbaru z działki (ileż można robić chutney, czy kompot :))) ) No i wyszło, mało tego - jest pyszne! no tak pyszne i proste w robieniu, że zapisuję i będę robić z innymi owocami. Dzięki Anula :)
OdpowiedzUsuńBardzo proste,smaczne i wilgotne ciasto.Polecam.
OdpowiedzUsuń