sobota, 4 grudnia 2010

Ciasto z rabarbarem

Ciasto jest dziecinnie proste i bardzo smaczne, wilgotne i puszyste. Rabarbar można oczywiście zastąpić innymi owocami.



Składniki:
250 g margaryny
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
2 jaja
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
rabarbar lub inne owoce (ok 1 kg)


  • Margarynę z cukrem i wodą rozpuścić w rondelku (nie gotować). 
  • Po przestudzeniu dodać jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować.
  • Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą lub mąką blachę o wymiarach 25x35cm.
  • Na wierzchu delikatnie poukładać obrane i pokrojone w cząstki owoce. Układamy je w niewielkich odstępach od siebie, tak aby ciasto mogło wyrosnąć.
  • Pieczemy na złoty kolor w temperaturze ok. 180-200 stopni. 
  • Gotowe obficie posypujemy cukrem pudrem. Jest smaczne na ciepło i na zimno.


2 komentarze:

  1. Jestem kompletny nieuk w ciastach i bez cienia nadziei, że się uda zaryzykowałam zrobienie ciasta wg Twojego przepisu, bo żal mi było rabarbaru z działki (ileż można robić chutney, czy kompot :))) ) No i wyszło, mało tego - jest pyszne! no tak pyszne i proste w robieniu, że zapisuję i będę robić z innymi owocami. Dzięki Anula :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo proste,smaczne i wilgotne ciasto.Polecam.

    OdpowiedzUsuń