wtorek, 28 grudnia 2010

Kajzerski nadziewane pieczarkami i serem

Smakowite danie na pewno zaskoczy domowników i gości. Kajzerki tak przyrządzone są dobrym odpowiednikiem krokietów jeśli nie mamy czasu smażyć naleśników.

Farsz:
1kg pieczarek
średnia cebula
20-30 dag sera żółtego
2 łyżki oleju
sól, pieprz

Dodatkowo (na 20 sztuk):
10 kajzerek 
3-4 jajka
1-2 szkl. bułki tartej
szklanka mleka (opcjonalnie)
0,5 l oleju do smażenia

Kajzerki przekroić wzdłuż na 2 połówki tak jak na kanapki. Wydrążyć środek. Same skórki będą przypominać łódki. Środek bułki rozdrobnić.
Pieczarki zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Razem usmażyć na oleju. Przyprawić solą i pieprzem. Ser zetrzeć. Gdy pieczarki wystygną, wymieszać z serem i rozdrobnionym środkiem bułki. Wszystko dobrze ze sobą połączyć. Jeśli skórki kajzerek są kruche i twarde, zmoczyć je lekko w mleku, szczególnie brzegi. Nadziewać kajzerki farszem i zlepić jak pierogi. Obtoczyć z jajku i bułce tartej. Najlepiej się zlepią po obtoczeniu. Smażyć w głębokim oleju na złoty kolor. Podawać z barszczem czerwonym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz