środa, 3 listopada 2010

Sernik - mój ulubiony

Do niedawna pieczenie sernika było u mnie rzadkością, ale odkąd wypróbowałam ten przepis, jest moim ulubionym. Polubiłam serniki i od niedawna często goszczą na moim stole. Ten jest przepyszny, wilgotny, puszysty i kremowy, takiego od dawna szukałam. 

Polecam piec w tortownicy o średnicy 28 cm lub na blasze o wymiarach ok. 25x35cm



Spód:
20 dag mąki
12 dag masła
10 dag cukru pudru
2 jajka
0,5 op. proszku do pieczenia

Wszystkie składniki dokładnie siekamy, aż się połączą, łyżką wykładamy ciasto na wyłożoną papierem blachę, wygładzamy.

Masa serowa:
1,20 kg sera białego
8 jajek
40 dag cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej lub cały budyń śmietankowy
15 dag margaryny
zapach (waniliowy, cytrynowy lub inny ulubiony)
ewentualnie rodzynki

Ser zmielić. Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku i po łyżce ser, wsypać budyń. Na końcu zapach, rodzynki i ubitą pianę z białek. Lekko wymieszać. Wylać na ciasto. Piec ok. 1 godzinę w temp 190st., ja piekę w termoobiegu.



6 komentarzy:

  1. piekny sernik...właśnie niedawno wyłączyłam piekarnik. mam nadzieję że rodzince sie spodoba i również bedzie ulubiony. mam jednak dwa pytania. to ciasto miało miec konsystencje kruszonki? moje właśnie takie było i nie wiem czy to dobrze..a druga sprawa to czy żółtka i ser dodaje się maprzemian czy najpierw żółtka a potemser... ja zrobiłam w tendrugi sposób... bardzo proszę o odpowiedz i z góry dziekuje...oczywiście damznać jak sernik sie udał.

    gratuluje talentu i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Miło mi:)
    Ciasto na spód ma takie być, należy do typowo kruchych, a co do sposobu dodawania sera i żółtek - ja dodaję na przemian, ale ten drugi sposób nie robi dużej różnicy i też powinno się udać.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. sernik byłby pyszny gdyby nie to że ciasto nie upiekło sie zbyt dobrze i wyszło zakalcaowate, mokre. ale spróbuję jeszce raz, zmienie tylko caisto... pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem dlaczego się nie upiekło:( może za niska temperatura była od spodu. Ja zawsze piekę w termoobiegu:)
    Spody do sernika ostatnio robię przepisu w "lekkim serniku z pierzynką" z herbatników i masła.

    OdpowiedzUsuń
  5. dziękuję za radę... na pewno sprubuje. bo ser wyszedł w porzadku, kremowy i puszysty



    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziekuje za przepis na ten sernik!:)
    Jeszcze z niego nie korzystalam , zrobie go na Swieta B.N
    Jednak spod do tego sernika jak i do innych zawsze podpiekam.
    Pozdrawiam
    Hanka

    OdpowiedzUsuń