środa, 3 listopada 2010

Tortilla z kurczakiem

Ciasto na tortillę
4 szkl. mąki
1,5 szkl. gorącej wody
70 gr margaryny (ok. 5 łyżek)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki soli
Wszystko wymieszać, wyrobić ciasto i kawałkami bardzo cienko rozwałkować. Wykrawać placki średnicy patelni na jakiej będziemy smażyć (np. 25cm). Smażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu aż się zarumieni. W trakcie smażenia można polać lekko wodą, aby nie były za suche.

farsz:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 sałata
2-3 pomidory
3 ogórki konserwowe
przyprawa do kurczaka lub gyros albo curry wg uznania

sos czosnkowy
0,5 szkl. majonezu
0,5 szkl. jogurtu naturalnego lub śmietany
kilka ząbków czosnku
sól, pieprz

Kurczaka pokroić na małe podłużne kawałki. Przyprawić i smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Można też zrobić w panierce, w jajku, bułce tartej i dopiero potem smażyć na odrobinie oleju. 

Majonez wymieszać z jogurtem, wcisnąć czosnek, przyprawić i dokładnie wymieszać.

Ciepłego jeszcze kurczaka układać na tortillę, dodać kawałki sałaty, pokrojone kawałki pomidora i ogórka, polać sosem i zawinąć.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz