środa, 18 sierpnia 2010

Caffe Latte

Caffe latte to nic innego jak powszechnie znana kawa z mlekiem. W oryginale podstawą jest espresso. Ja zastąpiłam je zwykłą kawę rozpuszczalną. Poza składnikami wystarczy mieć odpowiedni spieniacz do mleka.

W zależności w jakiej szklance podamy kawę na 1 porcję należy przygotować:
pół szklanki kawy rozpuszczalnej  zaparzonej z 1,5 łyżeczki
pół szklanki mleka 3,2 %
2 łyżeczki cukru

Zaparzoną kawę posłodzić jedną łyżeczką cukru i wymieszać. Mleko podgrzać (ma być gorące, ale nie może parzyć), następnie posłodzić drugą łyżeczką cukru i dokładnie spienić aż podwoi swoją objętość. Do wysokiej szklanki najpierw wlać kawę a następnie mleko z pianą. Pianę można ozdobić bitą śmietaną, kakao lub czekoladą. Od razu podawać. 


1 komentarz:

  1. Uwielbiam kawę i z pewnością przyrządzę ją sobie w powyższy sposób. Mi najbardziej smakuje kawa świeżo zmielona. Jak dla mnie ma najlepszy smak oraz aromat. Przygotowuję ją najczęściej przy użyciu specjalnego zestawu do zaparzania, w który zaopatrzyłem się na https://duka.com/pl/kawa-i-herbata/filizanki. Etap parzenia kawy jest bardzo ważny i warto jest na to zwrócić szczególną uwagę, ponieważ ma on duży wpływ na jakość smaku kawy.

    OdpowiedzUsuń