środa, 18 sierpnia 2010

Caffe Latte

Caffe latte to nic innego jak powszechnie znana kawa z mlekiem. W oryginale podstawą jest espresso. Ja zastąpiłam je zwykłą kawę rozpuszczalną. Poza składnikami wystarczy mieć odpowiedni spieniacz do mleka.

W zależności w jakiej szklance podamy kawę na 1 porcję należy przygotować:
pół szklanki kawy rozpuszczalnej  zaparzonej z 1,5 łyżeczki
pół szklanki mleka 3,2 %
2 łyżeczki cukru

Zaparzoną kawę posłodzić jedną łyżeczką cukru i wymieszać. Mleko podgrzać (ma być gorące, ale nie może parzyć), następnie posłodzić drugą łyżeczką cukru i dokładnie spienić aż podwoi swoją objętość. Do wysokiej szklanki najpierw wlać kawę a następnie mleko z pianą. Pianę można ozdobić bitą śmietaną, kakao lub czekoladą. Od razu podawać. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz