Caffe latte to nic innego jak powszechnie znana kawa z mlekiem. W oryginale podstawą jest espresso. Ja zastąpiłam je zwykłą kawę rozpuszczalną. Poza składnikami wystarczy mieć odpowiedni spieniacz do mleka.
W zależności w jakiej szklance podamy kawę na 1 porcję należy przygotować:
pół szklanki kawy rozpuszczalnej zaparzonej z 1,5 łyżeczki
pół szklanki mleka 3,2 %
2 łyżeczki cukru
Zaparzoną kawę posłodzić jedną łyżeczką cukru i wymieszać. Mleko podgrzać (ma być gorące, ale nie może parzyć), następnie posłodzić drugą łyżeczką cukru i dokładnie spienić aż podwoi swoją objętość. Do wysokiej szklanki najpierw wlać kawę a następnie mleko z pianą. Pianę można ozdobić bitą śmietaną, kakao lub czekoladą. Od razu podawać.
Uwielbiam kawę i z pewnością przyrządzę ją sobie w powyższy sposób. Mi najbardziej smakuje kawa świeżo zmielona. Jak dla mnie ma najlepszy smak oraz aromat. Przygotowuję ją najczęściej przy użyciu specjalnego zestawu do zaparzania, w który zaopatrzyłem się na https://duka.com/pl/kawa-i-herbata/filizanki. Etap parzenia kawy jest bardzo ważny i warto jest na to zwrócić szczególną uwagę, ponieważ ma on duży wpływ na jakość smaku kawy.
OdpowiedzUsuńJa mam ekspres, który robi przepyszną kawę, ale muszę przyznać, że na razie nie wiem, jak go odkamienić, dlatego szukam informacji online, porad i przepisów na to i w sumie fajną opcję udało się znaleźć na stronie https://czysty-zysk.com/jak-odkamienic-ekspres-do-kawy/ , więc polecam przeczytać!
OdpowiedzUsuń