piątek, 30 lipca 2010

Lasagne

Lasagne jest daniem pracochłonnym i niezbyt tanim, ale jej smak wynagradza wszystko! Zostawiam na wyjątkowe okazje.

Sos beszamelowy
łyżka masła
łyżka czubata mąki
2 szkl. mleka
szczypta soli, pieprzu
odrobina gałki muszkatołowej


Rozpuścić masło, dodać mąkę i energicznie mieszając trzepaczką zrobić zasmażkę, by się nie przypaliła. Przyprawić i dolewając powoli mleko nadal mieszając aż zgęstnieje.


Sos mięsny
700 dag mięsa mielonego np. z drobiu
2 średnie cebule
20 dag pieczarek
papryka czerwona
puszka kukurydzy
puszka pomidorów bez skórki
3 ząbki czosnku
szklanka bulionu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki cukru
bazylia, oregano
sól, pieprz do smaku
odrobinka gałki muszkatołowej

Dodatkowo
ok 8 płatów makaronu lasagne
30 dag sera żółtego w plastrach


Mięso podrobić i przełożyć na patelnię (najlepiej teflonową) - smażyć z pokrojoną w kostkę cebulą ok. 10 min. Dodać średnie kostki pieczarek i papryki. Smażyć dalej ok. 5 min. Dodać pokrojone pomidory osączone z soku oraz kukurydzę. Smażyć kolejne 5 min. ciągle mieszając. Dodać ząbki czosnku pokrojone na pół oraz wlać bulion. Dusić, aż płyn wyparuje. Dodać koncentrat i cukier (żeby zminimalizować kwaśny smak). Rozetrzeć w palcach bazylie, oregano i dodać gałkę muszkatołową i pieprz. Jeśli będzie taka potrzeba doprawić lekko solą, ale trzeba uważać, żeby nie przesadzić. Smażyć kolejne ok 5 min.

Wysmarować tłuszczem blaszkę podłużną o wymiarach ok. 28 x 9cm. Układać kolejno makaron (nie trzeba wcześniej gotować), beszamel, sos mięsny, plasterki sera żółtego i tak cały czas a na samym wierzchu mięso, makaron, beszamel i ser żółty.

Piec ok 30min. w termoobiegu na ok 190st C

2 komentarze:

  1. MMmm jaka apetyczna lasagne:) Nigdy nie jadłam z pieczarkami i kukurydzą:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodatkowo dodałam szpinak wyszła boska...

    OdpowiedzUsuń