piątek, 30 lipca 2010

Nuggetsy z kurczaka

Piersi z kurczaka w pysznej chrupiącej panierce, śmiało mogą konkurować ze znanymi sieciówkami. Mięso przez kilka godzin powinno się marynować w przyprawach i majonezie, dzięki czemu jest później wyjątkowo soczyste i aromatyczne. Do tego koniecznie sos czosnkowy. Na imprezach moje kurczaczki zawsze jako pierwsze znikają ze stołu.



Składniki:
1 kg piersi z kurczaka
sól, pieprz
przyprawa do kurczaka lub curry (1 całe opakowanie)
1 łyżka majonezu

Panierka:
2 jajka + odrobina mleka
1 szkl. mąki
1 szkl. bułki tartej
szklanka rozgniecionych płatków kukurydzianych
szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia

ok 0,5 litra oleju do smażenia

Sos czosnkowy:
ponad pół szkl. jogurtu naturalnego
tyle samo majonezu
kilka ząbków czosnku (ile kto lubi)
szczypta soli i pieprzu
łyżeczka koperku suszonego lub świeżego


Piersi pokroić w drobne paski o szerokości ok 2- 3 cm. Wrzucić wszystko do miski, dodać przyprawy, majonez i dokładnie wymieszać.  Odstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin, najlepiej na noc.
Suche składniki na panierkę dobrze wymieszać. Kawałki moczyć w jajku a później dokładnie obtoczyć grubo w panierce (tak jakby wciskać panierkę w mięso). Wrzucać na głęboki dobrze nagrzany olej i smażyć na złoto. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz