poniedziałek, 22 lutego 2021

Szarlotka pod chmurką

To wykwintna szarlotka z bitą śmietaną i beza. Na pewno zrobi wrażenie nie tylko wizualnie ale i smakowo. 




Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 75 g mąki pszennej tortowej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
Masa jabłkowa:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 i 1/5 szklanki cukru
  • pół płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego
  • cynamon wg uznania
Bita śmietana:
  • 800 śmietany kremówki 36%
  • 8 łyżeczek cukru pudru
  • 2 fixy do śmietany
Beza:
  • 3 białka 
  • 150 g cukru
  • pół łyżeczku soku z cytryny lub octu
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
  1. Przygotować biszkopt. Białka ubić na najwyższych obrotach miksera, dodawać po trochę cukru. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Następnie wsypywać wymieszane ze sobą obie mąki. Wlać bo blachy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam blaszki 28x28cm ale z tej porcji można użyć standardowej blaszki 25x35 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (góra i dół) i piec 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika rzucić blaszką z biszkoptem na podłogę z wysykości ok 50 cm (jest to tzw. biszkopt rzucany). Wystudzić.
  2. Przygotować bezę. Białka ubić na najwyższych obrotach, dodawać po łyżce cukier a na końcu sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć na tę samą blachę co piekł się biszkopt i piec w temp. 140stopni przez ok godzinę. 
  3. W czasie pieczenia biszkoptu, przygotować masę jabłkową. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić wszystko na dużą patelnięz, dodać cukier i często mieszając smażyć ok 20 minut. Po usmażeniu zdjąć z palnika, dodać kwasek cytrynowy i cynamon. Ostudzić i po ostudzeniu wyłożyć równo na biszkopt. 
  4. Śmietanę kremówkę ubić na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dodać cukier puder wymieszany z fixami do śmietany. Bitą śmietanę wyłożyć na warstwę jabłkową. 
  5. Na sam wierzch położyć upieczoną i wystudzoną bezę. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz