Biszkopt:
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 75 g mąki pszennej tortowej
- 25 g mąki ziemniaczanej
Masa jabłkowa:
- 1,5 kg jabłek
- 1 i 1/5 szklanki cukru
- pół płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego
- cynamon wg uznania
Bita śmietana:
- 800 śmietany kremówki 36%
- 8 łyżeczek cukru pudru
- 2 fixy do śmietany
Beza:
- 3 białka
- 150 g cukru
- pół łyżeczku soku z cytryny lub octu
- pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
- Przygotować biszkopt. Białka ubić na najwyższych obrotach miksera, dodawać po trochę cukru. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Następnie wsypywać wymieszane ze sobą obie mąki. Wlać bo blachy wyłożonej papierem do pieczenia (użyłam blaszki 28x28cm ale z tej porcji można użyć standardowej blaszki 25x35 cm). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (góra i dół) i piec 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika rzucić blaszką z biszkoptem na podłogę z wysykości ok 50 cm (jest to tzw. biszkopt rzucany). Wystudzić.
- Przygotować bezę. Białka ubić na najwyższych obrotach, dodawać po łyżce cukier a na końcu sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Wyłożyć na tę samą blachę co piekł się biszkopt i piec w temp. 140stopni przez ok godzinę.
- W czasie pieczenia biszkoptu, przygotować masę jabłkową. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd i pokroić w drobną kostkę. Wrzucić wszystko na dużą patelnięz, dodać cukier i często mieszając smażyć ok 20 minut. Po usmażeniu zdjąć z palnika, dodać kwasek cytrynowy i cynamon. Ostudzić i po ostudzeniu wyłożyć równo na biszkopt.
- Śmietanę kremówkę ubić na najwyższych obrotach. Pod koniec ubijania dodać cukier puder wymieszany z fixami do śmietany. Bitą śmietanę wyłożyć na warstwę jabłkową.
- Na sam wierzch położyć upieczoną i wystudzoną bezę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz