środa, 30 grudnia 2020

Miodownik z powidłami i kajmakiem

Uwielbiam miodowniki! Ten jest wyjątkowy, słodki od kajmaku i trochę kwaśny od powideł. Po 2 dniach nabiera najlepszej miękkości i aromatu.


Ciasto miodowe:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki sody
  • 8 łyżek cukru
  • 225 g masła lub margaryny
  • 2 małe jajka
  • 3 łyżki miodu
Krem budyniowy:
  • 1 litr mleka
  • 9 łyżek cukru
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej 
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 200 g masła
Dodatkowo:
  • 1 puszka gotowego kajmaku lub 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 małe słoiczki powideł ok 290g każdy
  • płatki migdałów do posypania (można pominąć lub zastąpić posiekanymi orzechami np. włoskimi)
  1. Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki siekać, aż powstanie kaszka. Wtedy szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i upiec osobno na blaszce o wymiarach ok 25 x 35cm. Piec ok. 18-20 minut w temperaturze 180 stopni C aż nabiorą bursztynowego koloru. Wszystkie blaty ciasta wystudzić 
  2. Przygotowanie kremu: Oba rodzaje mąki wymieszać ze szklanką mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy się zagotuje, wlać rozrobioną w mleku mąkę, dobrze mieszać, aż powstanie budyń. Budyń w garnku zdjąć z ognia i najlepiej przykryć folią spożywczą w taki sposób aby folia dotykała budyń, wtedy folia nie będzie się skraplać a budyń nie wyschnie. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć, następnie dodawać po łyżce budyń aż do powstania jednolitej masy. 
  3. Przekładanie: Na 1 blat ciasta wyłożyć 1 cały słoiczek powideł i równo rozprowadzić. Następnie wyłożyć połowę masy budyniowej (wykładanie może być trudne, bo masa będzie się ślizgać po powidłach, dlatego najlepiej wykładać po małej porcji budyniu w różne miejsca i wtedy łączyć zmarując. Przykryć drugim blatem viasta i czynność powtórzyć: wyłożyć drugi słoiczek powideł i drugą połowę ciasta. Przykryć trzecim blatem ciasta. Jeśli nie mamy gotowego kajmaku, to słodzone mleko w puszce musi być wcześniej ugotowane (zamkniętą puszkę zalać w garnku wodą, tak aby woda pokywała całą puszkę i tak gotować 2 godziny, podczas gotowania dolewać wodę jeśli wyparuje). Gotowym kajmakiem posmarować wierzch ciasta i posypać migdałami. Blaszkę z ciastem owinać folią spożywczą i włożyć do lodówki najlepiej na 2 dni, ale na drugi dzień też miodownik będzie już dobry. 
Przepis własny






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza