sobota, 26 grudnia 2020

Jabłecznik idealny

To jabłecznik na delikatnym cieście ze zwartą lekko kwaskową masą jabłkową.



Składniki na blachę 25x35 cm


  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 250 g margaryny lub masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 jajko

Masa jabłkowa:
  • 12 dużych jabłek (2,5-3 kg)
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 opakowania kisielu cytrynowego
Lukier cytrynowy:
  • niepełna szklanka cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  1. Składniki na ciasto posiekać i dokładnie wyrobić ciasto. Wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę.
  2. Jabłka zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub pokroić w drobną kostkę. Dodać cukier, kwasek cytrynowy i cynamon. Smażyć kilkanaście minut aż jabłka puszczą sok. Pod koniec smażenia dodać kisiel (proszek) i dokładnie wymieszać. 
  3. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować na dnie blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłożyć na nie jabłka. Drugą część ciasta również rozwałkować na innym papierze na wymiar dna blachy i przykryć nią jabłka. 
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. 
  5. Przygotować lukier wymieszając wszystkie skłądniki. Wylać na gorące upieczone ciasto. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz