poniedziałek, 30 października 2017

Szarlotka z połówkami jabłek

Przepyszna szarlotka na delikatnym puszystym cieście z rozpływającymi się w ustach jabłkami. Nie jest trudna choć wymaga trochę cierpliwości przy wałkowaniu dość klejącego ciasta. Naprawdę warto ją upiec!



Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 250 g margaryny lub masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 jajko
Dodatkowo:
  • ok 9 jabłek 

Lukier:
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • pół łyżeczki cynamonu
  1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz proszkiem do pieczenia. 
  2. Dodać jajko, margarynę oraz serek waniliowy. Zagnieść elastyczne ciasto, będzie troszkę klejące, można lekko podsypać mąką. 
  3. Następnie ciasto podzielić na dwie równe części. 
  4. Jedną częścią ciasta wylepić dno dużej blaszki o wymiarach 25x36 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Jabłka obrać pokroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek ułożyć na cieście wgłębieniem do dołu.
  6.  Drugą część ciasta podsypać mąką i rozwałkować, przykryć jabłka. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 40 minut aż ciasto się zarumieni. 
  7. Pod koniec pieczenia przygotować lukier: łyżkę śmietany, cynamon i szklankę cukru pudru dokładnie wymieszać aby nie było grudek. 
  8. Lukier rozsmarować na gorącym dopiero co upieczonym cieście i zostawić do całkowitego wystudzenia.




2 komentarze:

  1. Wygląda pięknie. U mnie ta szarlotka jest na liście do zrobienia od kilku lat... :P

    OdpowiedzUsuń